2 серпня 2021, 14:00, Україна

Озвучено прогноз фітосанітарного стану пізніх сільгоспкультур на серпень

«Повсюди у посівах кукурудзи протягом серпня продовжуватимуть харчуватися злакові попелиці та блішки. За теплої вологої погоди рослини уражуватимуться пухирчастою та летючою сажкою, гельмінтоспоріозом», — зазначають фахівці.

На соняшнику триватиме шкодочинність геліхризової попелиці, клопів, гусениць листогризучих совок. Із хвороб за температури повітря +20-25℃ і вологості 60-90% матимуть поширення біла та сіра гнилі, пероноспороз, фомоз, септоріоз, іржа, фомопсис, а за відсутності опадів — вертицильозне в’янення.

За високої вологозабезпеченості (ГТК>1,5) і вологості насіння 25-30% на початку побуріння кошиків обмежить розвиток хвороб десикація, дозволеними до використання в Україні десикантами.

Читати по темі: Озвучено підсумки аналізу фітосанітарного стану посівів сої та соняшнику

 

Рослини сої у період формування-дозрівання бобів продовжуватимуть пошкоджувати павутинні кліщі, попелиці, подекуди гусениці акацієвої вогнівки, лучного метелика, листогризучих совок другого покоління. За надпорогової чисельності шкідників (акацієва вогнівка 1-2, листогризучі совки 1-3, лучний метелик 4-5 гусениць на 1 м², павутинний кліщ — 10% заселених рослин) проводять обприскування посівів інсектицидами з діючою речовиною:

Читати по темі: Озвучено результат перевірки фітосанітарного стану кукурудзи, — Держпродспоживслужба

Підвищена вологість повітря сприятиме ураженню рослин сої на склеротиніоз, сіру гниль, альтернаріоз, аскохітоз, фузаріоз, пероноспороз, септоріоз та інші хвороби. Обмежує розвиток зазначених хвороб обробка рослин рекомендованими фунгіцидами з діючими речовинами:

За вологості насіння 35-40%, щоб обмежити поширення хвороб, проводять десикацію посівів сої за 14 днів до збирання врожаю.