25 травня 2022, 10:21, Україна

Опади в західних, південних та центральних областях сприяли розвитку хвороб сільгоспкультур — Держпродспоживслужба

Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується
Читати

Так, зокрема, фахівцями було відмічено наростання розвитку борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозу, сітчастої, смугастої та темно-бурої плямистостей, якими охоплено 2-10, макс. 20 та 30% (септоріоз, Миколаївська та Одеська обл.) рослин на 14-55% обстежених площ. У Закарпатській та Львівській областях у посівах вівса червоно-бурою плямистістю уражено 0,5-2% рослин. У Закарпатській області рослини озимих культур охолено піренофорозом. Кореневими гнилями уражено 2-5% рослин озимих та до 3% ярих культур.

«Для оздоровлення рослин озимої пшениці в кінці фази виходу в трубку (поява прапорцевого листка) — початок формування зернівки проти вищевказаних хвороб посіви обприскують фунгіцидами. Високопродуктивні посіви доцільно оздоровлювати за наявності хвороб (1% інтенсивності ураження рослин плямистостями, 3-5% септоріозу листя та піренофорозу) та сприятливих для розвитку хвороб погодних умов і тривалих рос», — йдеться у фітосанітарному звіті.

Поширення хвороб також було відмічено і у посівах інших культур. Наприклад, у посівах гороху у Львівській та Черкаській областях відмічено розвиток фузаріозу яким охоплено до 3% рослин.

У посівах цукрових буряків у Вінницькій та Волинській областях 1 та 5% рослин відмічено ураження коренеїдом.

У садових насадженнях поширюються моніліоз, клястероспоріоз кісточкових, кучерявість листків персика та борошниста роса, парша зерняткових. Захищають насадження відразу після цвітіння сумішами дозволених пестицидів.

Вирощування інжиру в Україні: особливості і перспективи
Читати

Крім того, у садах триває літ яблуневої та східної плодожерок, яблуневого та сливового пильщиків, відкладання ними яєць. Із сисних фітофагів шкодять попелиці, щитівки, кліщі

У виноградниках відмічені хвороби мілдью та оїдіум

Нагадаємо, за даними Держпродспоживслужби, найбільше посівам зернових шкодять трипси і клопи.