18 травня 2022, 10:32, ЗЗР

В усіх ґрунтово-кліматичних зонах України триває літ метеликів листогризучих совок

Як повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби, у південних, південно-східних та центральних областях 6-41% обстежених площ зернових колосових культур заселені клопом шкідливою черепашкою за чисельності 0,2-1, макс. в крайових смугах 2 (Кіровоградська обл.) екз. на м2. Клопи живляться клітинним соком. Ними пошкоджено до 7% рослин. В Одеській області відмічено початок яйцекладки (0,2-0,5 екз. на м2).

У Поліссі та північних областях Лісостепу посіви заселяють переважно австрійський, маврський, гостроголовий, інші види клопів. Із крайових смуг клопи розселяються вздовж посівів. Під час виходу озимих в трубку за чисельності 2-4 перезимувалого клопа на м2 та супутніх фітофагів посіви захищають дозволеними до використання інсектицидами.

Топ-11 найнебезпечніших шкідників зернових

Читати

Також у посівах озимих та ярих колосових культур у допороговій чиcельності розвиваються та шкодять пшеничний трипс, злакові мухи, попелиці, цикадки, хлібні п’явиці, блішки, подекуди в степових областях хлібні пильщики. Ними на 10-75% обстежених площ пошкоджено 2-14% рослин колосових культур. В подальшому підвищення температурного режиму сприятиме більш активному розвитку, розселенню й шкідливості вищезазначених шкідників.

Горох пошкоджують бульбочкові, інші довгоносики, попелиця, трипси.

У посівах цукрових буряків звичайний буряковий та сірий довгоносики за щільності 0,1-0,5, макс. 1,5-2 (Вінницька, Київська обл.) екз. на м2 пошкодили 2-6, в осередках Київської області до 15% рослин у слабкому та середньому ступенях. Подекуди посіви пошкоджуються піщаним мідляком, буряковими блішками, крихітками, щитоносками, мінуючими мухами. За втрати дії токсикації рослини необхідно захищати за надпорогової чисельності шкідників дозволеними до використання препаратами.

У посівах озимого ріпаку живляться ріпаковий квіткоїд, личинки прихованохоботників, які пошкодили 1-15, макс. 19% рослин. Подекуди в посівах шкодять оленка волохата, капустяна попелиця, хрестоцвіті клопи. Триває літ ріпакового та капустяного біланів, капустяної молі.

Резистентність до ЗЗР: які шкідники та хвороби проявляють та як запобігти

Читати

На 15-30% посівів соняшнику триває шкідливість піщаного мідляка, сірого південного, сірого бурякового довгоносиків, кравчика головача, дротяників, несправжніх дротяників, де ними пошкоджено 2-5% рослин у слабкому та середньому ступенях.

В Одеській області в неугіддях, незораних землях виплоджуються личинки нестадних видів саранових, щільністю 0,2 екз. на м2. Також триває літ лучного метелика, інтенсивністю 1-2 екз. на 50 кроків.

В усіх ґрунтово-кліматичних зонах триває літ метеликів листогризучих совок. У лісах, лісосмугах, плодових насадженнях лісостепових та поліських областей триває масовий літ жуків травневих хрущів, які заселяють та пошкоджують листя дерев. Скрізь плодові, ягідні насадження приватного сектору і фермерських господарств, квітучі посіви озимого ріпаку заселяє багатоїдний шкідник — оленка волохата.

У плодових насадженнях триває літ метеликів яблуневої плодожерки І-го покоління, яблуневого та сливового пильщиків. Продовжують пошкоджувати листковий апарат садові довгоносики, листокрутки, яблунева міль, попелиці, кліщі. У виноградних насадженнях триває літ гронової листокрутки І-го покоління, продовжується пошкодження листя культури виноградним зуднем. В Степу та Лісостепу триває літ 1-го покоління американського білого метелика, відкладання ним яєць.

У насадженнях картоплі, на рослинах томатів розвивається колорадський жук, який живиться рослинами культури, відкладає яйця (південні області). На редисці та капусті повсюди шкодять хрестоцвіті блішки, личинки капустяної (весняної) мухи, цибулю заселяє цибулева муха. Триває літ різної інтенсивності метеликів біланів, капустяної молі, відкладання ними яєць.