15 квітня 2019, 11:25, Урожай

Низька відносна вологість повітря стримує перезараження посівів хворобами

Як зазначають в Держпродспоживслужбі, протягом останніх 7 дні в Україні утримувалась сонячна, посушлива, тепла погода. Середня температура повітря протягом звітного періоду становила плюс 10,6°С тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до плюс 23°С тепла, мінімальна температура повітря знижувалась до 0°С.

«В озимині на кінець декади відмічено фазу кущіння, в південних областях початок появи нижнього вузла соломини за густоти 830-1089 стебел на 1 кв.м, на менш розвинених посівах утворення вузлових коренів. Висота рослин на кінець декади від 10 до 20 см. Посіви знаходяться у доброму, місцями задовільному стані, озимий ріпак — початок росту стебла, утворення листової розетки», — свідчать дані моніторингу.

За словами фахівців, скрізь у посівах помічено випадки захворювання озимих пшениці, ячменю та жита на борошнисту росу, септоріоз, гельмінтоспоріоз, червону-буру, інші плямистості, буру листкову іржу, кореневі гнилі, якими охоплено 5-27, макс. 67% площ, уражено 5-12, макс. 23% рослин (септоріоз, Полтавська обл.). Оздоровлюють посіви під час виходу рослин у трубку за інтенсивності ураження плямистостями 1%, септоріозом листя 5% через обприскування відповідними фунгіцидами.

Ти часом, в більшості ріпакосійних областей рослини хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз, осередково на Черкащині виявлено циліндроспоріоз.

Читати по темі: Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними