25 квітня 2024, 15:00, Урожай

​Аграрії б'ють на сполох через передчасне пожовтіння листя озимої пшениці

Таку думку на своєму Youtube-каналі висловив Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

«Я чув багато різних пояснень. Дехто говорить, що це неправильно вносили КАС. Інші не вносили КАС, але теж мають цю проблему. Дехто говорить, що це вірус. Чому ж ми маємо пожовтіння листя на практично всіх озимих культурах? Справа в тому, що цього року ми зіткнулися з аномально ранньою весною і раннім відновленням весняною вегетації. Практично в усіх областях України на початку березня відбулося відновлення вегетації, а на Півдні наприкінці лютого. За раннього відновлення вегетації ми зазвичай маємо тривалу і холодну весну. В цей період рослина встигає нормально рости і розвиватися. Але ріст і розвиток рослин повинен відбуватися синхронно», — розповів фахівець.

Він пояснив, що для синхронного росту і розвитку рослин довжина світлового дня і температура мають відповідати певним параметрам в різні періоди року. Цьогоріч цього не сталося. Натомість відновлення вегетації відбулося за короткого світлового дня, але за високих температур при цьому.

«Вже в березні в багатьох областях було 20°С тепла при багаторічній нормі 5-7°С. Температура фактично відрізнялася від багаторічної норми на 15-20°С при тій самій довжині дня і ми мали таку картину, коли рослина стрімко почала рости, але повноцінний фізіологічний розвиток не відбувався. Як наслідок, це призвело до пожовтіння листя», — пояснює Сергій Авраменко.

З наукової точки зору, це явище реутилізації азоту, води та інших елементів живлення, додає він. Коли рослина не може нормально споживати розчинені в ґрунті елементи живлення (в даному випадку азоту) і поглинати воду, вона перекачує свої старі запаси з нижнього листя у верхнє, щоб врятувати молоде листя. 

Науковець каже, нормалізація температури повітря поверне рослини до нормального стану.

Читайте також: Холодовий стрес може навіть позитивно вплинути на ріпак, повернувши його в типові терміни фаз вегетації — експерт

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com