29 квітня 2024, 13:44, Україна

Фермер з Донеччини через втрату покупців продукції та загрозу обстрілів згортатиме виробництво

Про це повідомляє Суспільне.

На початку повномасштабного російського вторгнення Володимир вивозив з Донеччини сільськогосподарську техніку, аби її врятувати.

«Трали, комбайн, трактори своїм ходом гнали в Дніпропетровську область. На пів року ми її вивезли. Вона пів року постояла, а потім назад привезли. Тому що сезон почався. У нас там кільком знайомим розбили бригаду тракторну, з технікою спалили», — розповів Володимир.

Раніше аграрій сіяв пшеницю, соняшник та ячмінь. Цьогоріч посіяли лише озиму пшеницю.

«Цього року з фермерством призупинились. Два паї та в оренді ще 20 гектарів було. Ми особливих фінансів не вклали цього року. Пшеницю посіяли, але у нас своє насіння було. А з минулорічного врожаю ще не все продали. Залишилось трохи соняшнику і 12 т ячменю. Якщо ніхто не візьме — так і буде лежати. Тому що люди повиїжджали, які господарство раніше тримали. У нас брали ячмінь — хто свиней тримав», — розповів фермер.

За словами Володимира, минулого року на його поле влучили ворожі боєприпаси.

«На полі касети лежать. У нас знайомий виїхав — колеса повідривало на тракторі. Нас пронесло, пару штук лягло по краю і вони всі вибухнули. Треба перебиратись, доведеться у будь-якому випадку, тому що тут перспектив на Донбасі, я думаю, немає. Така частина землі втрачається у країни!», — зазначив Володимир.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: На 37 тис. гектарів зменшаться площі посівів на Донеччині у 2024 році порівняно з 2023-м