19 січня 2024, 09:02, ЗЗР

Гербіфаги в гербіцидному захисті рослин — названо найбільш перспективні для застосування в Україні і за кордоном

Про це йдеться у матеріалі «Біологічний захист рослин від бур’янів: особливості, етапи, перспективні гербіфаги» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що серед перспективних для застосування в Україні є низка комах-фітофагів, завдяки яким можна зменшити кількість та шкідливість певних злісних бур’янів.

Зокрема, це муха фітоміза вовчкова (Phytomyza orobanchia). Її кормовими рослинами є вовчки, квіткові паразити багатьох технічних, овочевих та кормових культур. Фітоміза пошкоджує вовчка на всіх стадіях його розвитку. Імаго поводиться переважно як ендопаразит і більша частина його життєвого циклу минає всередині рослини.

Біорізноманіття: значення для сільського господарства

Читати

Також зазначається, що в Україні досліджують можливість внутрішньоареального переселення гірчакової нематоди (Anguina picridis) для боротьби з гірчаком повзучим, що є одним з найбільш шкідливих бур’янів. На гірчаку виявлено близько 40 видів організмів, з яких найбільш ефективним гербіфагом є саме гірчакова нематода.

Перспективним також вважається гірчаковий кореневий метелик (Stenodes nomanada). Метелик відкладає яйця на стебла гірчака повзучого біля кореневої шийки. Гусениці, що вийшли, вгризаються в стебло, потім переміщуються в корінь, мінуючи його. В середині травня гусениці утворюють міни довжиною до 3 см. На початку липня гусениці глибоко проникають в корінь і пошкоджений гірчак засихає.

Проводяться дослідження з використання гербіфагів софори лисохвостої, небезпечного карантинного бур’яна. Найбільш перспективними визнано галового кліща (Vasates semenovi) та квіткову галицю (Cecidomyza). Ці організми в циклі свого розвитку використовують софору лисохвосту і цікаві для подальших досліджень.

«Особливої уваги заслуговує проблема боротьби з амброзією полинолистою, яка засмічує орні землі, пасовища, луки, узбіччя доріг. Крім неї в Україні поширені також амброзія багаторічна та амброзія трироздільна, занесені з Північної Америки. На амброзії виявлено понад 400 видів організмів, що живляться нею, однак лише кілька з них мають практичне значення в розробці методів біологічної боротьби з цим бур’яном. Останніми роками успішно здійснюється інтродукція амброзієвого смугастого листоїда (Zygogramma suturalis F.) та амброзієвого переривчастого листоїда (Zygogramma disrupta), фітофагів, що живляться амброзією полинолистою та амброзією багаторічною», — йдеться у матеріалі.

Велику цікавість як гербіфаги айстрових бур’янів викликають мухи-пістрянки (род. Tephritidae). Їхні личинки розвиваються в суцвіттях, стеблах і коренях бур’янів, утворюють гали на листках і пагонах. В результаті розвитку личинок мух-пістрянок в суцвітті айстрових бур'янів значно знижується продуктивність останніх.

Із комах, що живляться листям будяка щетинистого, найбільш поширеною є осотова щитоноска (Cassida rubiginosa). В окремі роки вона значно знижує кількість рослин будяка на посівах сільськогосподарських культур. В деяких осередках накопичення бур'янів спостерігається повне знищення надземної частини рослини від пошкоджень щитоноскою.

Серед лускокрилих комах перспективною для використання в біологічному захисті рослин американські спеціалісти визнали міль (Noctuellia floralis), що живиться кореневищами берізки польової.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Як фермер з Ессексу впроваджує агроекологічну систему землеробства