24 квітня 2024, 09:00, Посівна

Аграрії південно-східних областей ризикнули сіяти соняшник і кукурудзу в нестиглий ґрунт

Про це SuperAgronom.com розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південно-Східного регіону LNZ Group.

Зі слів фахівця, експериментують із соєю переважно ті господарства, які мають зрошення, деякі пробують вирощувати на богарі. Втім, найбільше сіють соняшника. Ця культура залишається основною також для Донецької і Запорізької областей. 

«Аграрії цих областей не надто зменшували площі під кукурудзою, пішли у посіви ярої гірчиці і ярого ріпаку, бо це швидкі гроші. Соняшник і кукурудзу в регіоні почали сіяти вже на початку квітня», — коментує фахівець.

Щоб спіймати вологу, аграрії ризикнули посіяти у нестиглий ґрунт. Зважитись на такий крок їх спонукали суховії та відсутність опадів, що спостерігалися протягом місяця до сівби. 

«Сівба у незрілий ґрунт призвела до отримання нерівномірних сходів. Друге — це те, що багато аграріїв відмовилися від ґрунтових гербіцидів у зв'язку з відсутністю вологи у верхніх шарах ґрунту. Це призведе до підвищення забур’яненості. На хімічних гібридах це не так страшно, адже в нас є засоби захисту. А ось на класичних схемах це складніше, оскільки портфоліо більшості компаній не мають засобів захисту від бур’янів, які з’являються у пізні фази розвитку. Плюс, нещодавнє похолодання стало стресом для рослин», — пояснив Сергій Корнюшенко.

З його слів, пізні ярі культури потребуватимуть внесення амінокислот і проведення додаткових підживлень.

«До прикладу, за таких умов кукурудза не забирає з ґрунту фосфор, тому доведеться давати підживлення по листу мікродобривами, щоб хоча б частково компенсувати нестачу елемента», — каже фахівець. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com