19 квітня 2024, 12:00, Технології

У технології вирощування буряків цукрових найголовніша проблема знищення бур’янів — експерт

Про це йдеться в матеріалі «Фази розвитку цукрових буряків, важливі моменти у вирощуванні та догляд за посівами» на SuperAgronom.com.

Рослини буряків цукрових є малоконкурентними щодо рослин бур’янів, особливо на перших фазах росту. За перші 90 діб із часу появи сходів у посівах просапних культур комплекс бур’янів може поглинати з ґрунту найдоступніші форми азоту — 160–200 кг/га, фосфору — 65–90 кг/га, калію — 170–250 кг/га.

Систему захисту цукрових буряків від бур’янів можна розділити на досходову  і післясходову.

«Враховуючи розтягнутий період сходів цукрових буряків та формування першої пари справжніх листків, доцільно застосовувати гербіциди до появи сходів, які мають ґрунтову дію і забезпечують чисті посіви впродовж 30-40 днів, стримуючи появу сходів бур’янів шляхом пригнічення їх паростків в ґрунті. За внесення ґрунтових гербіцидів необхідно враховувати рівень забезпечення вологою, вміст гумусу і кислотність ґрунту», — радить Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group.

Для контролю однорічних злакових (мишійкуряче просолисохвіст польовийпальчатка, просо селянське) і деяких однорічних дводольних (грицики звичайнілобода біла, види ромашки, види щириці, види гірчаку) бур’янів Юрій Баранчук пропонує вносити препарати Літерон (S-метолахлор, 960 г/л)  у нормі 1,0-1,6 л/га, ДаблТрай (метолахлор, 960 г/л) у нормі 1,3-1,6 л/га або Сора-Нет (пропізахлор, 720 г/л)  2,0-3,0 л/га.

Читати по темі: Чи буде солодко від цукрових буряків агроному, залежить від технології вирощування

Для розширення спектру та підсилення дії проти дводольних видів бур’янів до перерахованих додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л)  2,0-2,5 л/га, який є абсолютно нефітотоксичним для культури як за досходового (ґрунтового), так і за післясходового застосування у посівах цукрових буряків.

«Для ефективного контролю після сходів обов’язковою умовою є поява сходів культури (перша пара справжніх листків) та масова поява дводольних бур’янів, які повинні знаходитись в фазі від сім’ядолі до двох справжніх листків, що дає можливість застосовувати мінімальні норми препаратів, через відсутність фазової стійкості бур’янів до гербіцидів. На більш пізніх фазах розвитку бур’яни стають більш стійкими до гербіцидів за рахунок утворення більшого шару воску. Для контролю бур’янів в даний період використовують препарат Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етофумезат, 112 г/л)  1,0 л/га. Для розширення спектру та підсилення дії проти дводольних видів бур’янів до перерахованих додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л)  1,0-1,5 л/га, особливо за умов прохолодної весни», — розповів фахівець.

Через 6-12 днів після першого обприскування (індикатором може бути поява сім’ядоль бур’янів лободи білої чи будь-якого виду щириці) здійснюють друге внесення з використанням суміші препаратів  Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л)  1,0 л/га та Кушон (метамітрон, 700 г/л)  1,0-1,5 л/га і Панголін  (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини  Мачо (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га. Поєднання цих діючих речовин дає можливість ефективно контролювати щирицю звичайну, паслін чорний, гірчак березковидний, калачики непомітні, канатник Теофраста.

Через 10-12 днів після другого обприскування після чергової масової появи бур’янів здійснюють третє внесення з використанням суміші препаратів  Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л)  1,0 л/га та Панголін (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини  Мачо (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га.

«Орієнтовно у цей час проростають однорічні злакові види, зокрема мишій сизий, мишій зелений, плоскуха звичайна також починають інтенсивний ріст багаторічні злакові види зокрема пирій повзучий. Багаторічні коренепаросткові  види бур’янів такі як осот жовтий, осот рожевий, будяк польовий інтенсивно формують розетку   тому  через 7-10 днів після третього обрисування здійснюють четверте з використанням суміші препаратів  Харума (хізалофоп-п-етил, 125 г/л)  1,0-1,2 л/га або Блейд (клетодим, 120 г/л) 1,4-1,8 л/га та Піраміда (клопіралід, 300 г/л) 0,4 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Супер Мачо (модифікований поліефір трісілоксан 85% + аллілоксіполіетиленгліколь 15%) 0,1 л/га», — зазначає Юрій Баранчук.

У разі застосування гербіцидів поверхня ґрунту і міжряддя не розпушуються. За даними німецьких вчених, на добре структурованих ґрунтах за застосування до- і післясходових гербіцидів розпушення міжрядь не забезпечує приросту врожаю. У Німеччині в 1996 р. хоч би одне розпушення міжрядь проводили лише на 19% посівної площі буряків цукрових. Під час механічного обробітку руйнується плівка внесених гербіцидів на поверхні ґрунту і проростає нова хвиля насіння бур’янів.

Олена Басанець, SuperAgronom.com