26 червня 2023, 15:22, Насіння

Скрізь у посівах гороху та сої рослини хворіють на іржу, кореневі гнилі, пероноспороз — фітосанітарний звіт

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на фітосанітарний звіт фахівців Держпродспоживслужби станом на 22 червня.

Зазначається, що на вівсі у Закарпатській та Чернігівській областях прогресує червоно-бура плямистість, якою уражено 3-5, макс. 9% рослин. В Житомирській та Закарпатській областях на 0,1-3% рослин відмічено білоколосість внаслідок ураження кореневими гнилями. В Одеській та Львівській областях відмічається ураження колосу озимої пшениці оливковою пліснявою, хворобою уражено 2-4% рослин, 2-3% колосків.

За вищевказаних умов у Дніпропетровській, Київській, Одеській, Тернопільській та Чернівецькій областях у посівах зернових культур виявляють фузаріоз та септоріоз колоса, ними уражено 0,5-3% колосків.

Скрізь у посівах гороху, сої, багаторічних трав рослини хворіють на іржу, кореневі гнилі, пероноспороз, аскохітоз, антракноз. Проти хвороб та в разі наростання чисельності фітофагів посіви гороху і сої захищають рекомендованими препаратами. Багаторічні трави скошують на зелений корм та оперативно вивозять з поля.

5-20% обстежених площ соняшнику охоплено фомозом, пероноспорозом, септоріозом, сірою гниллю, іржею (Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Житомирська, Кіровоградська, Київська, Одеська, Полтавська, Черкаська, Чернівецька обл.).

На стручках і листках ріпаку у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій та інших областях спостерігається прояв альтернаріозу, пероноспорозу, фомозу, подекуди циліндроспоріозу.

 Читати також: Посівна-2023: не завдяки, а всупереч. Боротьба з погодними умовами та економічними викликами