8 травня 2024, 10:27, ЗЗР

Клоп черепашка мігрує в посіви озимих зернових, подекуди відкладає яйця

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Шкідником заселено 3-8, макс. до 20% (Херсонська обл.) площ по краю поля за чисельності імаго 0,2-2, макс.4 (Запорізька обл.) екз. на кв.м та пошкоджено до 2% рослин. Фахівці кажуть, заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють коливання температури повітря.

У Миколаївській області відмічено відкладання клопом яєць. Масовий переліт клопів у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління (за середньодобової температури 16-17°С і вище протягом 3-4 днів). Під час виходу озимих в трубку за чисельності 2-4 перезимувалого клопа на кв.м та вищевказаних фітофагів посіви захищають дозволеними до використання інсектицидами.

В озимині за чисельності 0,4 екз. на кв.м, осередково в господарствах Житомирської, Івано-Франківської, Полтавської, Харківської областей дохарчовуються личинки хлібної жужелиці, в Одеській області проходить їх залякування.

Крім того, повсюди через помірну теплу погоду відбувається розвиток та поширення у посівах озимих зернових культур смугастих блішок, злакових попелиць, мух (шведські, гессенська, опоміза), хлібних п’явиць, цикадок, які виявлені на 5-20% площ, 1-5% рослин, переважно в пороговій чисельності. 3-8% рослин ярого ячменю заселяють та пошкоджують хлібні блішки по 3-6 екз. на кв.м.

Читайте також: Волога з помірними температурами сприяють розвитку хвороб зернових: аграріям порадили, як провести обробку

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com