18 серпня 2022, 09:03, ЗЗР

Як захистити соняшник на заході України, — розповів експерт

За словами експерта, в кінці червня на випробувальних ділянках гібридів соняшнику бренду Strube закінчили усі технологічні процеси. Варіації ґрунтувались на 4 схемах гербіцидного захисту в поєднанні з фунгіцидним та мікродобривами.

І схема:

Ґрунтовий гербіцид Сора-Нет (д.р. пропізахлор) у нормі 2 л/га + Айдахо (д.р. тербутилазин) у нормі 1,5 л/га.

«Оскільки ми не проводили передпосівну культивацію, щоб зберегти вологу, ми до цієї бакової суміші додавали Напалм Форте (д.р. калійна сіль гліфосату), в нормі 0,6 л/га. Потім уже в фазу 3 пари листків пішли де-не-де дводольні бур’яни, тож ми вносили гербіцид Айлар КС (д.р. аклоніфен) в нормі 1,5 л/га. Після внесення цього страхового гербіциду уже через тиждень-півтора, у фазу 4 пари, ми внесли фунгіциди. Зокрема, це був Старк (д.р. азоксистробін) у нормі 0,75 л/га для контролю несправжньої борошнистої роси і фомозу  та фомопсису. В поєднанні з Парацельс (д.р. флутріафол) у нормі 0,5 л/га — для контролю іржі та септоріозу», — розповів Сергій Уваров.

Випробування гібридів кукурудзи і соняшника та схем захисту, про LNZ Hub 5.0 у подробицях

Читати

За його словами, до бакової суміші фунгіцидів додавали мікродобрива: DEFENDA Бор у нормі 1 л/га, комплексне  DEFENDA Макро в нормі 1,5 л/га, що містить у своєму складі 40 г/л азоту, 200 г/л фосфору та 200 г/л калію. При цьому фосфор частково перебуває в фосфітній формі, що поліпшує ріст та розвиток кореневої системи та загалом підвищує імунітет рослини до зовнішніх негативних чинників. Також до цієї бакової суміші додавали амінокислоти в нормі 1 л/га, щоб зняти гербіцидний стрес

Другий фунгіцидний захист у цій схемі нс передбачав внесення у фазу зірочки Дот (д.р. ципроконазол, пропіконазол) в нормі 0,5 л/га (для контролю іржі й септоріозу) в поєднанні  з Сальто (д.р. тіофанат-метил) у нормі 1,2 л/га.

«Таким чином ми додатково боролися з фомозом та фомопсисом і підвищували синергізм цих двох фунгіцидів для більшої стійкості рослин до розвитку склеротиніозу. Також ми додавали до цієї бакової суміші інсектицид Престо (д.р. лямбда-цигалотрин, клотіанідин) у нормі 300 г/га для контролю  попелиці. Плюс DEFENDA Бор в нормі  1 л/га, сухі макро- та мікродобрива DEFENDA 19-19-19+МЕ в нормі 2 кг/га, а також DEFENDA Аско-Гумат в нормі 0,5 л/га», — додав Сергій Уваров.

ІІ схема:

Тут застосовували ґрунтові у поєднанні зі страховими гербіцидами, але було змінено діючу речовину для боротьби зі злаковими бур’янами. А саме замість Сора-Нет внесли ДаблТрай (д.р. метолахлор)  у нормі 1,6 л/га. Для контролю дводольних бур’янів внесли Перун (д.р. прометрин) у нормі 2 л/га, додавши також 0,6 л/га Напалм Форте.

А у фазі 3 пар листків внесли страховий гербіцид Айлар КС у нормі 1,5 л/га.

«Бачимо, що гербіциди спрацювали добре, поле чисте, конкуренції з бур’янами за поживні елементи у соняшника немає. Фунгіцидний захист був такий самий, як і в першій схемі. І також соняшник здоровий, ознаки хвороб відсутні», — зазначив Сергій Уваров.  

ІІІ схема:

Ця схема передбачає внесення ґрунтових гербіцидів — ДаблТрай у нормі 1,6 л/га для контролю  злакових та Перун у нормі 2 л/га, плюс Напалм Форте у нормі 0,6 л/га. А також у фазі 3 пар листків страховий Айлар.

«За цією схемою було одноразове внесення фунгіцидів у фазу 4 пар листків. Застосували Старк у нормі 0,75 л/га, поєднавши його з Дот у нормі 0,5 л/га. І так само до цієї  бакової суміші додавали DEFENDA Бор в нормі  1 л/га, DEFENDA  Макро у нормі 1,5 л/га і для зняття гербіцидного стресу — DEFENDA Аміно у нормі 1 л/га», — каже експерт.

І додає, що по зірочці фунгіцидами в цій схемі не працювали, тільки інсектицидом та  мікродобривами: Престо 300 г/га для контролю попелиці та знову DEFENDA Бор у нормі 1 л/га і  DEFENDA 19-19-19+МЕ в нормі 2 кг/га, а також DEFENDA Аско-Гумат в нормі 0,5 л/га.

IV схема

Цю схему називають «економ». Тут застосовували тільки ґрунтовий гербіцид Перун у нормі 2 л/га для контролю дводольних бур’янів у поєднанні з Напалм форте 0,6 л/га. Страховий гербіцид, за словами Сергія Уварова, не застосовували, а також було однократне внесення фунгіциду Старк в нормі 0,75 л/га у поєднанні з Дот у нормі 0,5 л/га.

Мікродобрива й інсектицид вносили так само, як і в решті схем.

«На цій ділянці ми бачимо, що все-таки є друга хвиля незначна дводольних бур’янів і де-не-де присутні злакові, але все ж таки це економ схема, яка має право на життя», — наголосив експерт.

Читати також: Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022