12 липня 2022, 12:02, ЗЗР

Погода в першій декаді липня не сприяла розвитку хвороб, наявних у посівах сільгоспкультур

Як зазначено у звіті фітосанітарної служби, підвищена температура та низька відносна вологість повітря стримували розвиток та поширення хвороб на колосі в посівах озимих та ярих культур. Зокрема виявлено зараження:

фузаріозом — на 3-15%, максимально на 39% обстежених площ уражено 0,5-5 (Волинська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська обл.), макс. 7% колоса у Волинській області;

септоріозом — на 3-20%, макс. 60% площ, 0,3-6% (Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька та Чернігівська обл.), макс. 15-30% колосків у Волинській області;

осередково оливковою пліснявою — 1-10%, макс. 29% площ, 0,3-3% (Закарпатська, Одеська, Тернопільська, Черкаська обл.), макс. 10% (оз. пшениця) та 15-40% (жито) колосків у Київській та Волинській областях;

альтернаріозом — 12-15% площ, 0,5-3% колосків у Волинській та Тернопільській областях;

бактеріозом — 0,2-1% колосків озимої пшениці та аскохітозом 6-8% колосків ярого ячменю у Тернопільській області;

ріжки виявлено у Волинській області у посівах жита на 2-5% колосків, у посівах озимої пшениці на 1-3% колосків — чорний зародок;

летючою і твердою сажками подекуди охоплено 0,01-0,5%, макс. 2% колосків пшениці та ячменю.

В західних та північних областях Полісся на вівсі виявлено червоно-буру плямистість, у Волинській області корончасту іржу (80 га, 4-7% рослин).

Грибні хвороби соняшника: виявлення і захист

Читати

Ураженість хворобами зменшують збиранням у стислі строки прямим комбайнуванням та доведенням зерна до відповідних кондицій.

У посівах кукурудзи Миколаївської, Полтавської та Тернопільської областей на 10-26% обстежених площ 1-5% рослин охоплено гельмінтоспоріозом, осередково у господарствах Полтавської області 1% рослин уражено пухирчастою сажкою (стеблова форма). У Черкаській області 1-3% рослин уражено септоріозом.

У посівах гороху набувають поширення антракноз, аскохітоз, осередково пероноспороз, іржа, кореневі гнилі.

У посівах сої аскохітозом, пероноспорозом, септоріозом, церкоспорозом, іржею уражено 1-5, макс. 12% рослин. У Рівненській області бактеріальним опіком уражено до 10% рослин, у Тернопільській відмічено прояв жовтої мозаїки.

З хвороб соняшника мають поширення фомоз, пероноспороз, осередково альтернаріоз, іржа, септоріоз, якими охоплено 1-8, макс. 15% рослин. В Одеській та Чернівецькій областях до 3% рослин уражено білою та сірою гнилями.