14 серпня 2023, 15:20, ЗЗР

На 5-15% рослин соняшника шкодять геліхризова попелиця, трипси, клопи, — дані обстежень посівів

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Під час моніторингу виявлено, що кукурудза, зокрема зернова, повсюди на 5-35% обстежених площ заселена стебловим (кукурудзяним) метеликом, гусениці якого, за чисельності 1-2 екз. на рослину, пошкодили 1-10% рослин та 1-3% качанів. В лісостепових та степових областях окрім стеблового метелика господарсько відчутної шкоди посівам кукурудзи завдають гусениці листогризучих совок, а саме бавовникової, якими пошкоджено 3-5% рослин культури. Також на волоті та листях кукурудзи живляться злакові попелиці, за чисельності 9-15 екз. на рослину. Розвиток шкідника стримується ентомофагами, з яких переважає сонечко семикрапкове та золотоочка. Також на рослинах продовжують живлення імаго трав’яних клопів, злакових п’явиць, хлібних блішок, цикадок.

Пухирчастою та летючою сажками у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Полтавській, Тернопільській та Чернівецькій областях охоплено до 5% рослин та 1-3% качанів, гельмінтоспоріозом 2-10% рослин, осередково на іржу хворіє 2-12% рослин.

У посівах сої продовжують розвиватись та шкодити кліщі, попелиці, клопи, трипси, подекуди гусениці акацієвої вогнівки, лучного метелика, чортополохівки.

Наявність краплинної вологи, помірні температури та достатній інфекційний запас збудників сприяли розвитку різноманітних хвороб на культурі, які виявляли на 9-38% обстежених площ. Зокрема, бактеріальний опік охопив 2%, церкоспороз — 2-8%, аскохітоз — 2-4%, бактеріоз, септоріоз, пероноспороз, альтернаріоз 2-6% рослин. Подальший розвиток хвороб залежатиме від агрометеорологічних умов.

За періодичних опадів та коливань температур у посівах цукрових буряків, Вінницької, Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської областей, 2-10% рослин уражено церкоспорозом. Поряд з цим 1,5-4% рослин хворіють на борошнисту росу, фомоз, пероноспороз, рамуляріоз. Хвороби коренеплодів, зокрема парша, хвостова гниль, дуплистість уразили 1-5% рослин. Також у посівах культури розвиваються та шкодять бурякова листкова попелиця, листогризучі совки, подекуди бурякові довгоносики, щитоноски, мінуючі муха, міль, де ними заселено та пошкоджено 2-15% рослин.

Пероноспороз і вовчок на соняшнику — це must have чи must have be done with

Читати

На 5-15% рослин соняшника розвиваються та шкодять геліхризова попелиця, трипси, клопи. У Київській та Миколаївській областях у кошиках відмічено початок відродження гусениць соняшникової вогнівки. У Запорізькій та Миколаївській областях шкодять личинки соняшникових шипоноски та вусача.

2-8% рослин культури хворіють на пероноспороз, білу та сіру гнилі, фомопсис, іржу. Погодні умови сприяють подальшому розвитку фомозу — 4-15% уражених рослин у Вінницькій, Житомирській, Львівській, Одеській та Черкаській областях та септоріозу - 8-12% уражених рослин у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Черкаській областях.

Саранові (нестадні види — блакитнокрила, чорносмугаста кобилки, мінливий, степовий мінливий звичайний, ін. коники, стадні — італійський прус) в Дніпропетровській, Запорізькій та Одеській областях харчуються в неугіддях пасовищах, луках, крайових смугах посівів просапних культур за чисельності 0,3-5 екз. на кв.м. Відмічається початок окрилення комах.

У Дніпропетровській та Одеській областях триває літ лучних метеликів другого покоління, інтенсивністю 2-10 екз. на 10 кроків. У багаторічних травах, забур’янених посівах соняшнику та кукурудзи гусениці фітофага за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 2-4% рослин.

Читати також: Фузаріоз колоса — від чого залежить насиченість інфекційного фону