26 червня 2023, 10:36, ЗЗР

Нетипові погодні умови сприяють розвитку лускокрилих комах, — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що у посівах зернових колосових культур триває шкідлива діяльність личинок різних віків (в південних областях — ІІІ-Y віку, в лісостепових — II-ІІІ) клопа шкідливої черепашки, за чисельності 0,2-2, в осередках Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської областей до 4 екз. на кв.м. Фітофагом в середньому пошкоджено 1-6% рослин.

Колоскам зернових культур також завдають шкоди хлібні жуки та жужелиця (чисельністю 0,5-2, в осередках від 3 до 6 екз. на кв.м, які пошкодили від 1 до 12% колосків), злакова попелиця (заселено 8-10, макс. 25% рослин), пшеничний трипс (заселено 7-12, осередково до 40% рослин за чисельності 1-6, макс. 28 екз. на кожний), інші фітофаги. З огрубінням зерна озимих культур попелиці перелітають на ярі зернові та злакові бур’яни. В південних та центральних областях триває літ сірої зернової совки, відкладання ними яєць та відродження їх гусениць, які за чисельності 0,5-1 екз. на кв.м пошкодили до 3% колосків.

«Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки варто проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2 і більше, на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв.м дозволеними до використання інсектицидами, що ефективно проти супутніх шкідників. Захист посівів від клопа шкідливої черепашки необхідно провести протягом 10-12 днів від завершення відродження личинок до появи їх четвертого віку», — вказано у повідомленні.

Скрізь у посівах гороху, сої, багаторічних трав за допорогової чисельності розвиваються та шкодять горохові зерноїд, попелиця, плодожерка, трипси, павутинний кліщ, бульбочкові довгоносики.

У посівах соняшнику продовжує розвиватися геліхризова попелиця, де в крайових смугах полів нею слабко заселено 2-30% рослин (Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Дніпропетровська, Київська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Сумська, Харківська, Черкаська обл.) за середньої чисельності 8-22 екз. на рослину. На попелицях паразитують імаго і личинки семикрапкового сонечка за чисельності 1 екз. на рослину. Подекуди шкодять клопи сліпняки, цикадки, трипси, гусениці лучного метелика, совки (озима, гамма, бавовникова).

Рослини ярого ріпаку заселяють та пошкоджують ріпаковий квіткоїд, подекуди прихованохоботники, з країв полів проходить розвиток капустяної попелиці. На озимому ріпаку харчується капустяна стручкова галиця, насіннєвий прихованохоботник, також шкодять гусениці біланів, листогризучих совок.

Посівна-2023: не завдяки, а всупереч. Боротьба з погодними умовами та економічними викликами

Читати

Через нетипові погодні умови, які сприяють розвитку лускокрилих комах, повсюди в агроценозах відмічається помірний рівень розвитку та шкідливості підгризаючих (озима, оклична) та листогризучих (гамма, С-чорне, капустяна, люцернова, бавовникова, ін.) совок, що уможливлює істотну шкоду посівам технічних, бобових, овочевих та інших культур. Скрізь відбувається літ стеблового (кукурудзяного) метелика, на Півдні відмічається відкладання ним яєць відродження та живлення гусениць за чисельності 0,2-0,5 екз. на рослину. Заселеність рослин кукурудзи яйцекладками та гусеницями становить 1%.

У Київській, Одеській, Полтавській та інших областях відбувається літ чортополохівки, за 10 хв. в полі зору налічувалось 1-4 штук та відродження гусениць. Опади та висока вологість позитивно впливають на розмноження і шкодочинність слимаків, які за чисельності 0,5-3 екз. на кв.м, пошкодили до 5% рослин овочевих культур.

У Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській, Черкаській та інших областях на соняшнику, кукурудзі, багаторічних бобових травах, неугіддях, узбіччях доріг триває літ, яйцекладка та відродження гусениць лучного метелика. Інтенсивність льоту метеликів становить 1-5 на 10 кроків. Погодні умови сприяють активності та реалізації потенційної продуктивності метеликів, що уможливлює масовий розвиток гусениць в багаторічних травах, посівах цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, баштанних культур, інших стаціях. Випуск трихограми, розпушування міжрядь у просапних культур ефективно обмежують щільність і шкідливість гусениць.