24 березня 2023, 10:30, ЗЗР

Названа ефективна схема захисту соняшнику сульфо

Такі рекомендації дав менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергій Уваров у матеріалі: «Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці?» на SuperAgronom.com.

Він пропонує таку схему гербіцидного захисту для сульфо гібридів соняшнику:

Одразу після сівби соняшнику застосувати бакову суміш ґрунтових гербіцидів для контролю злакових бур’янів — пропізохлор, 72 г/л (препарат Сора-Нет) в нормі 2,0 л/га і тербутилазин, 500 г/л (Айдахо) з нормою 1,5 л/га для дводольних. 

Потім, для боротьби з багаторічними та однорічними видами злакових бур’янів у фазі 2-4 листків вносити грамініцид хізалофоп-П-етил, 125 г/л (Харума) в нормі 1,0 л/га. 

«Препарат Шериф (трибенурон-метил, 750 г/кг), призначений для контролю дводольних бур’янів в посівах сульфо соняшника. Цей гербіцид немає безпосередньої реєстрації на соняшнику, проте у багаторічних випробуваннях він показав високу ефективність в нормі 0,025-0,05 кг/га», — відмітив фахівець.

У фазі ВВСН 15-16 (3-4 пари справжніх листків) провести першу профілактичну обробку по листу фунгіцидами за перших проявів хвороб. Зокрема, використовувати системний фунгіцид профілактичної і лікувальної дії для захисту від комплексу збудників хвороб рослин Сальто (тіофанат-метил, 500 г/л) з нормою 1,2 л/га та системний фунгіцид тривалої захисної дії, що переноситься на новоутворені органи рослин, Парацельс (флутріафол, 250 г/л) з нормою 0,5 л/га. Їхня дія спрямована на контроль таких хвороб, як фомозфомопсисвертицильозіржасепторіоз та підвищують стійкість до прояву білої гнилі.

Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси
Читати

У фазі ВВСН 50-55 (фаза зірочки) доцільно провести другу листову обробку фунгіцидами у баковій суміші з інсектицидом, каже Сергій Уваров. Хорошим варіантом для цього буде Дот (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) в нормі 0,5 л/га, локально-системний фунгіцид Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,75 л/га і контактно-системний інсектицид Престо (клотіанідин, 20 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л) в нормі 0,4 л/га.

Нагадаємо, зі слів аграріїв, цьогорічну посівну ускладнює потреба у швидкому обробітку ґрунту після кукурудзи й соняшнику.