26 липня 2022, 09:00, Україна

Бактеріозом сої охоплено 2-8% обстежених рослин — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє Держпродспоживслужба у щотижневому фітосанітарному звіті.

«Церкоспорозом уражено 2-5% за розвитку 0,2%, аскохітозом — 3-7% за розвитку 0,2%, септоріозом, пероноспорозом, альтернаріозом —1-6% за розвитку 0,1-0,2%. Подальший розвиток хвороб залежатиме від агрометеорологічних умов», — йдеться в повідомленні.

Із шкідників сої продовжують розвиватись та шкодити кліщі, попелиці, клопи, трипси (7-15% рослин), подекуди гусениці акацієвої вогнівки, лучного метелика, чортополохівки.

Гербіцидний захист соняшника — системи і препарати
Читати

Гусениці лучного метелика подекуди завдають шкоди і посівам соняшнику у степовій зоні, крім них соняшнику шкодять гусениці бавовникової совки і стеблового (кукурудзяного) метелика (2-5% рослин) та соняшникова вогнівка (3-5, макс. 11% рослин у Запорізькій обл.). У господарствах Запорізької області від 2 до 8% рослин заселено соняшниковою шипоноскою за чисельності 2-4 личинки на рослину, соняшниковим вусачем пошкоджено до 3% рослин. Повсюди в посівах соняшника триває розвиток геліхризової попелиці, трипсів і клопів, якими заселено 6-15% рослин. 

З хвороб соняшнику на 0,5-7% рослин відмічають білу та сіру гнилі, пероноспороз, фомоз, септоріоз, аскохітоз, іржу. Осередково у господарствах Тернопільської області до 1% рослин охоплено вертицильозним в'яненням.

В усіх зонах вирощування кукурудзи посівам культури шкодять злакові попелиці (2-17, макс. 22% рослин у Кіровоградській обл.), стебловий (кукурудзяний) метелик, гусениці бавовникової та інших листогризучих совок (1-5, макс. 9% рослин у Запорізькій обл.).

«Триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць, відродження та живлення гусениць (1-2 екз. на кожну з 2-5% заселених рослин кукурудзи)», — відмічають в Держпродспоживслужбі.

Скрізь рослини заселяють та пошкоджують злакові цикадки, трипси, клопи. У Чернівецькій області на площі 255 га західним кукурудзяним жуком заселено та пошкоджено від 6 до 10% рослин культури за чисельності 6 імаго на кв.м.

Із хвороб кукурудзи — пухирчаста сажка (Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська, Чернівецька обл.) та іржа (Миколаївська обл.), якими уражено 1%, гельмінтоспоріоз та септоріозом — 1-4% рослин.

Нагадаємо, через відсутність опадів і спеку під загрозою урожай цукрового буряку в Польщі.