6 червня 2022, 15:00, ЗЗР

Оприлюднено фітосанітарний звіт щодо поширення шкідників у посівах за 2 червня

У звіті зазначається, що в посівах озимих та ярих зернових культур степових, подекуди лісостепових областей продовжується відкладання яєць та відродження личинок клопа шкідливої черепашки, які чисельністю 0,5-2 імаго та 0,2-1, макс. 3-5 личинок на м2 (Миколаївська обл.) заселили та пошкодили 1-5% рослин на 10-51% обстежених площ. Масове відродження та вихід личинок на колос відбуватиметься в першій половині червня. За пошкодження личинками зерна в колосі погіршуються якість клейковини, посівні та фуражні властивості зерна пшениці та ячменю. Тому збереження технологічних і посівних якостей зерна передбачає проведення захисних заходів у посівах твердих і цінних пшениць.

Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта

Читати

Захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки доцільно проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2 і більше екз. на кв.м, на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв.м дозволеними до використання препаратами, що ефективно проти супутніх шкідників.

Переважно в крайових смугах полів триває шкідливість хлібних жуків, які за допорогової чисельності пошкодили до 2% рослин. В ярині повсюди шкідливими залишаються п`явиці, злакові мухи, попелиці, хлібні блішки.

Кукурудзу пошкоджують ґрунтові шкідники (дротяники, личинки хрущів), хлібні блішки, злакові мухи, попелиці, осередково жуки піщаного мідляка. В Одеській області відбувається літ стеблового (кукурудзяного) метелика, інтенсивністю 1 екз. на 50 кроків у полі зору. Надалі, залежно від ґрунтово-кліматичної зони, посилюватиметься інтенсивність льоту метеликів та відкладання ними яєць у посівах кукурудзи, хмелю, соняшнику, інших товстостеблих культур. Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів (250-400 яєць на одну самицю) будуть температури 18-30°С та вологість понад 70%, для розвитку яєць — 25°С та вологість повітря 90-100%.

Повсюди в посівах гороху розвиваються бульбочкові довгоносики, горохова попелиця, зерноїд, плодожерка, трипси. Ними в межах порогової чисельності пошкоджено від 5 до 12% рослин. У Миколаївській області відмічено літ акацієвої вогнівки.

На 7-38% обстежених площ 2-9% рослин сої шкодять бульбочкові довгоносики, осередково піщаний мідляк, паросткова муха, попелиці.

У посівах цукрових буряків триває живлення довгоносиків (звичайного та сірого бурякового), бурякових блішок, крихітки, щитоносок в допороговій чисельності. Крайові смуги посівів буряків заселяє та пошкоджує бурякова листкова попелиця, мінуюча муха. Рослини цукрових буряків захищають від бурякової листкової попелиці, інших шкідників шляхом застосування інсектицидів згідно діючих регламентів. За співвідношення ентомофаг:попелиця - 1:30 або ураження 30% особин попелиці хворобами обробки інсектицидами недоцільні.

Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується

Читати

У посівах соняшнику шкодять піщаний мідляк, сірий буряковий, сірий південний та чорний довгоносики, осередково рослинами культури харчуються личинки дротяників, польові трипси, гусениці совок, відмічається заселення соняшника геліхризовою попелицею. Захищають посіви соняшнику від довгоносиків, піщаного мідляка сумішами фосфорорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах витрат. В разі заселення попелицями понад 10% рослин обробляють дозволеними інсектицидами.

У посівах озимого ріпаку харчуються личинки капустяного стручкового комарика, насіннєвого прихованохоботника, якими заселено 2-12% рослин та пошкоджено 1-2, осередково до 6% молодих стручків. Продовжується заселення посівів капустяною попелицею. Відмічається завершення живлення стеблового капустяного прихованохоботника. У Полтавській області до 10% рослин заселено білокрилкою. На ярому ріпаку шкодять хрестоцвіті блішки, квіткоїд, попелиці.

У південних та центральних областях в агроценозах продовжується літ лучного метелика інтенсивністю 0,5-4 екз. на 10 кроків. Повсюди в посівах триває літ метеликів листогризучих (капустяна, совка-гамма, ін.), а в степових та лісостепових областях ще й підгризаючих совок (озимої, окличної), відкладання ними яєць та поодиноке відродження гусениць.