31 травня 2021, 18:00, Україна

Опубліковано фітосанітарний аналіз посівів ярих культур, — Держпродспоживслужба

Майже на всіх перевірених площах до 11% рослин кукурудзи пошкоджено злаковими блішками, попелицями, сірим довгоносиком, піщаним мідляком, дротяниками. Осередково в господарствах відмічено розвиток кореневих гнилей та гельмінтоспоріозу, якими уражено до 2% сходів.

Рослини гороху, сої, багаторічних трав заселяють та пошкоджують горохова попелиця, зерноїд, трипси, плодожерка, осередково гусениці листогризучих совок, лучного метелика та чортополохівки. Подекуди рослини уражені кореневими гнилями, фузаріозом, пероноспорозом, аскохітозом. Проти хвороб та в разі наростання чисельності фітофагів посіви гороху і сої захищають рекомендованими препаратами. Багаторічні трави скошують на зелений корм та оперативно вивозять з поля.

Читати по темі: До 15% посівів зернових культур заселено злаковими попелицями та пшеничним трипсом

Посіви цукрових буряків заселяє бурякова листкова попелиця, в крайових смугах полів 2-8% рослин (Київська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька обл.), за чисельності 2-8 екз. на кожну. Триває пошкодження посівів звичайним та сірим буряковими довгоносиками, які за чисельності 0,1-1 пошкодили 2-6, осередково до 16% рослин у слабкому ступеню (Київська обл.). Також плантаціям буряків шкодять бурякові блішки, крихітки, бурякові мінуючі мухи, щитоноски. На 1-3% рослин (Київська, Рівненської, Сумська, Тернопільська обл.) поширюється коренеїд, розвиток якого обмежують розпушуванням міжрядь.

Посіви буряків захищають від бурякових листкової попелиці та мінуючи мух (ЕПШ відповідно 10 і 30% заселених рослин і 3-5 личинок на рослину), інших сисних шкідників дозволеними до використання інсектицидами.

У посівах соняшнику шкодять довгоносики, піщаний мідляк, дротяники, тютюновий трипс, якими у слабкому та середньому ступенях пошкоджено 2-8, осередково до 15% (сірий довгоносик, Київська обл.) рослин. Спостерігається наростання чисельності та шкідливості геліхризової попелиці, якою заселено 3-14% рослин у слабкому ступені. В південних областях посіви заселять та пошкоджують гусениці листогризучих совок, осередково лучного метелика, чортополохівки. У 1-3% рослин охоплено пероноспорозом, фомозом.