1 жовтня 2019, 11:10, Урожай

Ранні сходи озимої пшениці заселяють шкідники

За даними моніторингу, у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій, Херсонській, Чернігівській та інших областях ранні сходи та падалицю озимих колосових культур заселяють та пошкоджують злакові мухи (шведські, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки, хлібні блішки. Осередково в степових областях сходи озимини, після стерньових попередників, в допороговій чисельності пошкоджували личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки.

«Обмеження чисельності й шкідливості хлібного туруна, підгризаючих совок, інших ґрунтових фітофагів досягається умілим поєднанням організаційно-господарських, агротехнічних та хімічних заходів. Насамперед дотримання сівозміни, зменшення частки стерньових попередників під озиму пшеницю до 5-10% та інші вищезазначені заходи. За вимушеної сівби зернових після колосових попередників, насіння за 1-5 днів до сівби обробляють дозволеними інсектицидами. Цей захід забезпечує токсикацію насіння, проростків та сходів протягом 2-3 тижнів і буде ефективним проти вищезазначених ґрунтових та цикадок, попелиць, злакових мух, інших шкідників на сходах озимих», — радять фахівці.

Зазначається, що повсюди на падалиці пшениці виявляють ураження рослин борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею, іншими хворобами, які є джерелом інфекції для посівів озимих зернових. Варто мати на увазі, що вищезгадані збудники хвороб уражуватимуть передусім нетоксиковані сходи культури, які потребуватимуть хімічного захисту.

Читати по темі: ТОП-11 найнебезпечніших шкідників зернових