8 грудня 2023, 16:05, ЗЗР

Посіви озимих у неглибокому зимовому спокої і перебувають у доброму та задовільному стані

Про це йдеться в фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Зазначається, що негативного впливу агрометеорологічних явищ на стан посівів озимих культур не спостерігалося, вегетаційні процеси припинились, відмічається неглибокий зимовий спокій, наразі посіви перебувають у доброму та задовільному стані. Подальший стан посівів озимих культур залежатиме від рівня загартування рослин та гідротермічного режиму впродовж наступних періодів.

«Аналіз матеріалів моніторингу, які надходять з областей, свідчить, що температурний режим та достатня кількість повноцінних кормів на переважній більшості території країни забезпечують задовільну життєдіяльність мишоподібних гризунів. Разом з тим, варто відмітити, що значного підвищення чисельності та активного розселення гризунів не відмічалось», — зазначають фахівці.

Критерії успішної перезимівлі ріпаку та помилки в осінньому догляді посівів

Читати

В посівах озимих зернових та ріпаку майже в усіх регіонах обліковується 1-3, осередково в полях Дніпропетровської, Запорізької областей до 4 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-9 штук. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 2-4, в осередках 5-6 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-7. За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-2% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав.

«Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, що межує з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що подекуди в господарствах Одеської області на полях озимих зернових культур, розміщених здебільшого після стерньових попередників, продовжується мляве живлення личинок хлібної жужелиці. Шкідником заселено до 2% площ від обстежених. Середня чисельність 0,5-1 екз. на кв. м. Личинки переважно ІІІ віку.

В Тернопільській області фітосанітарною експертизою насіння продовольчої пшениці, ярого ячменю та кукурудзи виявлено ураження бактеріозом — 0,5-0,7%, фузаріозом — 0,8-2,3% та 1,7% грибними патогенами (гельмінтоспоріоз, ринхоспоріоз, фузаріоз, плісняві гриби).

Повсюди продовжується обстеження зерносховищ і складських приміщень, перевірка зерна і зернопродуктів на наявність комірних шкідників. Так, в окремих партіях продовольчого та фуражного зерна у Волинській, Рівненській, Хмельницькій та Черкаській областях виявлені комірні довгоносики, борошняний кліщ, малий борошняний хрущак за чисельності від 1 до 7 екз. в 1 кг зерна, що вимагає його знезараження через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Поради з вирощування і захисту пшениці та ріпаку — все на CROPSTAGE