7 травня 2024, 12:00, Світ

Аналітики прогнозують спекотне та посушливе літо в Європі

«Температура поверхні моря в Північній Атлантиці підскочила до найвищого рівня принаймні за 40 років, натякаючи на те, що літо буде незвичайно спекотним. З середини серпня очікуються дуже сухі умови, що збільшує ризик хвиль спеки та посухи», — повідомили у Atmospheric G2.

Літо 2024 року може бути таким же поганим для сільськогосподарських культур, як літо 2022 року, найспекотніше за всю історію Великої Британії з температурою понад 40ºC.

Прискорення глобального потепління також є причиною екстремальної погоди.

За даними Meteo France, протягом наступних трьох місяців у Франції очікується температура вище середньої.

За даними Atmospheric G2, Іспанія та Італія належать до країн, де в травні очікується температура вище середньої. У Великій Британії очікується те саме, хоча, згідно з даними Метеорологічної служби, до кінця квітня температура має опуститися ближче до середнього значення.

У Скандинавії температура в травні буде трохи нижчою, ніж зазвичай.

Сільськогосподарські культури в більшій частині Європи виграли від спекотніших умов після того, як волога зима перезволожила поля та затримала сівбу пшениці.

Проте ключові сільськогосподарські регіони в Україні зазнали негативного впливу через високі температури.

Згідно з прогнозами Commodity Weather Group, до травня лише 50% посівів у Чорноморському регіоні отримає незначне полегшення від високих температур.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com