31 жовтня 2023, 12:23, ЗЗР

Симптоми хвороб починають проявлятись на розкущеній пшениці

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на звіт Держпродспоживслужби.

Зазначається, що на ранніх розкущених посівах озимої пшениці візуально починають проявлятися симптоми борошнистої роси, септоріозу, сітчастої плямистості, бурої листкової іржі, кореневих гнилей, якими охоплено 1-5% рослин (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Миколаївська, Київська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська обл.)

Фунгіциди на пшеницю: діючі речовини, фази внесення, хвороби до колосіння

Читати

У посівах озимого ячменю сітчастим та звичайним гельмінтоспоріозом, осередково борошнистою росою, кореневими гнилями, темно-бурою плямистістю (Волинська, Житомирська, Закарпатська, Одеська, Львівська обл.) уражено 2-7% рослин.

У Волинській області на озимому житі відбувається незначний розвиток кореневих гнилей на 1-3% рослин за розвитку хвороби 0,5-2%, хворіють ранні посіви.

В усіх зонах вирощування озимого ріпаку, завдяки наявному коливанню температурних показників та запасу інфекції, відмічають ураження 1-10% рослин пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом, білою плямистістю. В господарствах Тернопільської області 1,2-3% рослин хворіють на циліндроспоріоз. У Рівненській області на 0,5-1% рослин виявляли чорну ніжку.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com