3 липня 2023, 10:28, ЗЗР

Всюди по Україні спостерігається масовий літ стеблового кукурудзяного метелика

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Водночас спостерігається відродження й живлення гусениць шкідника у кількості 0,5-2 екз. на кожну з 3% заселених рослин.

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур у Степу, південному, центральному, подекуди східному Лісостепу продовжується харчування личинок старших віків та молодих клопів (окрилилось 4% в Одеській обл.) шкідливої черепашки. Чисельність шкідливих стадій фітофага становить 0,5-2, осередково у Дніпропетровській та Запорізькій областях до 4 екз. на кв.м. Разом з клопами зерном харчуються злакова попелиця, пшеничний трипс, хлібні жуки та жужелиця.

Пероноспороз і вовчок на соняшнику — це must have чи must have be done with
Читати

З хвороб розвиваються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, гельмінтоспоріоз, осередково червоно-бура плямистість, ринхоспоріоз, піренофороз, аскохітоз. Скрізь, де рослини уражені кореневими гнилями, має місце білоколосість (1-7% рослин у Київській та Чернігівській обл.). За сприятливих погодних умов у посівах розвитку набули хвороби колоса: септоріоз (0,2-6, макс. 11% колосків Волинська обл.), фузаріоз (0,1-6%), оливкова пліснява (1-5%), осередково гельмінтоспоріоз у Волинській та Закарпатській областях на 2% колосків.

Нагадаємо, аграрії розповіли, яку врожайність пшениці очікують.