5 квітня 2023, 09:00, ЗЗР

У посівах озимих зернових на Півдні і в Центрі харчується озима совка, ріпак заселяють прихованохоботники

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

«Протягом третьої декади березня погоду формував виступ антициклону та переміщення холодних фронтів. Денна температура повітря знаходилася в межах від +5+11оС. Нічна фіксувалась на позначці -3+7С.о Різке коливання нічних та денних температур, випадання дощу та мокрого снігу, вранішні приморозки стримували розвиток та поширення шкідливих організмів у посівах озимих зернових та ріпаку», — кажуть фахівці.

​Гусениці озимої совки за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили до 1% рослин, в інших областях продовжується переміщення шкідника у верхній шар ґрунту. У Степу на 3-35% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, за чисельності 0,5-1, макс. 2 екз. на кв.м піщаним мідляком пошкоджено до 2% рослин.

Крім того, в Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській областях Степу, Полтавській та Черкаській областях Лісостепу в озимині, розміщеній після стерньових попередників, продовжується живлення личинок хлібної жужелиці за чисельності 0,2-2, макс. 3 екз. на кв.м в осередках Запорізької області. Шкідником пошкоджено 2-6% рослин (локальні осередки). Вікове співвідношення личинок: ІІ — 10%, ІІІ — 90%.​

У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі чисельністю 0,5-1 екз. на кв.м. Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12ºС повсюди клопи переміщуватимуться на її поверхню. Наразі прогнозується ранній початок заселення посівів фітофагом.

Рослини озимого ріпаку заселяють та слабко пошкоджують прихованохоботники (стебловий ріпаковий і великий ріпаковий), подекуди піщаний мідляк, капустяна міль, ріпаковий листоїд. У господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Львівської, Миколаївської, Одеської та Черкаської областей хрестоцвітими блішками пошкоджено 1-4% рослин за чисельності 1-2, макс. 3-4 екз. на кв.м з країв полів.

Хобочу з березня в очікуванні гідної кормової бази: сповідь прихованохоботника
Читати

У господарствах Миколаївської області посіви озимого гороху заселяють жуки піщаного мідяка (3-4 екз. на кв.м), бульбочкові довгоносики (2-3 екз. на кв.м), які пошкодили у слабкому ступені до 1% рослин на 10-20% обстежених площ. За 10-15 жуків на кв.м посіви обробляють дозволеними до використання інсектицидами.

У південних, подекуди центральних областях в теплі сонячні дні відростаючі багаторічні трави заселяють та пошкоджують жуки бульбочкових довгоносиків, піщаного мідяка та кравчика головача. За чисельності 5-8 жуків на кв.м посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами.

Нагадаємо, за даними НААН, погодні фактори наразі не обмежують потенційну врожайність озимих зернових.