14 жовтня 2022, 13:27, ЗЗР

Перші приморозки на поверхні ґрунту стримали розвиток шкідників у посівах озимих культур

Зокрема, в посівах озимих зернових колосових погода стримала розвиток злакових мухпопелиць, цикадок, хлібних блішок, їх шкідливість залишається на рівні 1-5% рослин. Водночас дощова погода сприяла міграції дротяників, личинок хрущів з нижніх шарів ґрунту до поверхні, тому очікується їх шкодочинність у посівах озимих культур.

В озимині, розміщеній після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки, які в чисельності 0,5-2 екз. на кв.м на 5-34% обстежених площ пошкодили до 2% рослин.

Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?
Читати

У Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій областях на ранніх посівах озимих пшениці за вищевказаних погодних умов відмічається прояв хвороб, а саме септоріозу, борошнистої роси та кореневих гнилей, якими охоплено 0,5-7% рослин.

Повсюди у посівах озимого ріпаку триває живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика, де ними пошкоджено 1-4, в осередках Львівської області до 12% рослин у слабкому та середньому ступенях. Хрестоцвітими блішками за чисельності 0,2-5 екз. на кв.м пошкоджено 2-12% рослин. Також у посівах культури харчуються попелиці, білокрилка, ріпаковий листоїд, білани, листогризучі совки. Через зниження температури повітря активність шкідників знизилась. Однак 2-10% рослин культури хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, циліндроспоріоз, білу плямистість

Нагадаємо, фахівець розповів про особливості пізньої сівби озимої пшениці.