18 липня 2022, 11:51, Україна

Летючу і тверду сажки виявили на ячмені у Житомирській області

Про це йдеться у щотижневому фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Повідомляється, що фузаріоз колоса виявлено на 3-22% площ 0,5-6% колосків в осередках Волинської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської та Хмельницької областей. Септоріоз колоса — 7-55% площ, 1-3, макс. 9-19% колосків (Волинська, Львівська, Тернопільська, Чернігівська обл.).

На 5-15% площ у Хмельницькій області 1,5-3% колосків уражені борошнистою росою.

Оливковою пліснявою уражено 2-16% колосків пшениці в осередках Волинської, Закарпатської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, макс. від 20 до 40% колосків жита на площі 100 га (фермерське господарство) у Волинській області.

На колосках ячменю виявлено летючу та тверду сажки (0,01-1%) у Житомирській області. Крім того, на культурі розвивається гельмінтоспоріоз (4-18% рослин – Вінницька, Львівська, Тернопільська, Хмельницька обл.), бура, сітчаста, інші плямистості. В Чернігівській області на 5-24% рослин вівса виявлено червоно-буру плямистість, корончасту іржу — Волинська область. У Волинській, Житомирській та Чернігівській областях на житі відмічені ріжки. В західних областях на 2-5% рослин має місце білоколосість. 

Загалом 2-14% рослин зернових охоплено бурою листковою іржею.

Клоп шкідлива черепашка, в Степу, Лісостепу, подекуди Поліссі дохарчовуюється в посівах зернових колосових культур. Середня чисельність шкідника на незібраних посівах зернових колосових культур складає 0,5-2,8, макс. 12 екз. на кв.м на необроблених посівах у Запорізькій області.

«У Запорізькій, Київській, Одеській та Миколаївській областях окрилилось 20-90% клопів, які переселяються в місця зимівлі. Разом з тим, у колосках озимої пшениці, жита, ячменю продовжують живлення хлібні жуки (0,5-2 екз. на кв.м), частина імаго перелітає до злакових бур’янів, жужелиця (0,3-1 екз. на кв.м) фітофагами заселено до 26% рослин на 70-100% площ, пшеничний трипс, який живиться на 12% рослин та злакова попелиця, яка за огрубіння рослин закінчує свій розвиток», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Ощадбанк видає аграріям кредити на купівлю ТМЦ.