11 липня 2022, 09:00, ЗЗР

Оприлюднено фітосанітарний звіт щодо поширення шкідників у посівах культур за 1-шу декаду липня

Зокрема у повідомленні йдеться, що у Степу та Лісостепу триває літ лучного метелика першого покоління інтенсивністю 1-2, макс. 5 екз. на 10 кроків, подекуди в Запорізькій та Черкаській областях відмічено початок льоту метеликів другого покоління інтенсивністю 1-3 екз. на 10 кроків. Гусениці першого покоління за чисельністю 0,2-1 екз. на м2 пошкодили до 2% рослин кукурудзи, соняшнику, сої, багаторічних трав.

Також у Степу, подекуди Лісостепу в посівах озимих та ярих зернових колосових культур продовжується харчування личинок старших віків та молодих клопів (окрилилось 8% в Одеській та 78% у Запорізькій обл.) шкідливої черепашки. Чисельність шкідливих стадій фітофага становить 0,5-2, осередково на необроблених посівах у Запорізькій області обліковують до 5 екз. на м2. Молоді клопи інтенсивно живляться зерном для накопичення поживних речовин. Разом з тим, у колосках живляться хлібні жуки та жужелиця, які на 6-18, макс. 60% обстежених площ за чисельності 0,5-2 екз. на м2 пошкодили від 1 до 8% колосків. Злакові попелиці за огрубіння рослин закінчують свій розвиток та живлення. Чисельність фітофагів складає від 5 до 12 екз. на рослину за заселення 4-12% рослин. З огрубінням зерна попелиці перелітають на злакові бур’яни. Пшеничний трипс майже на всіх обстежених площах у крайових смугах полів живиться на 2-12, макс. 18% рослин (Хмельницька обл.).

Повсюди триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць (на рослину по 1-2 яйцекладки), відродження та живлення гусениць на 1-3% (Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Одеська, Полтавська, Чернівецька, інших обл.) заселених рослин кукурудзи.

Пестициди і температури їх застосування

Читати

У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Полтавській областях гусеницями бавовникової совки на 2-27% обстежених площ кукурудзи пошкоджено 1-3% рослин за чисельності 1 гусениця на кожну. За наявності понад 18% рослин з яйцекладками або 6-8% рослин з гусеницями стеблового метелика та бавовникової совки І-ІІ віків посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами. Повсюди розвиваються та шкодять попелиці, трипси, блішки, які на 6-50% обстежених площах пошкодили 2-10, макс. 22% рослин (попелиці – Кіровоградська обл.).

Боби гороху, що вже достигають, пошкоджують личинки горохового зерноїда, галиці, гусениці плодожерки, попелиця.

Повсюди у посівах сої на 1-7, макс. 17% рослин (павутинний кліщ у Київській обл.) розвиваються та шкодять попелиці, трипси, павутинний кліщ. 1-5% рослин пошкоджено гусеницями акацієвої вогнівки, листогризучих совок, чортополохівки.

Скрізь у посівах соняшнику розвивається та шкодить геліхризова попелиця, якою заселено 3-15% рослин. На посівах соняшника спостерігається масова чисельність ентомофагів. Співвідношення шкідник:ентомофаг становить 10:1 – 15:1. Гусениці лучного метелика, листогризучих совок, соняшникової вогнівки пошкодили 1-6% рослин.

Читати також: Посіви соняшнику атакував нетиповий для культури шкідник — як боротися