7 червня 2022, 13:31, ЗЗР

На Черкащині осередково фомозом уражено до 25% рослин ріпаку, — фітосанітарний звіт

У звіті сказано, що у всіх регіонах від 2-16%, макс. до 23% рослин озимих та ярих зернових колосових культур хворіють на борошнисту росу, септоріоз, буру листкову іржу, гельмінтоспоріоз, подекуди кореневі гнилі, піренофороз, ринхоспоріоз, інші хвороби.

Зазначається, що в господарствах Дніпропетровської, Кіровоградської та Тернопільської областей аскохітозом уражено 1-3% рослин гороху, іржею у Дніпропетровській обл. до 1,5% рослин. У Вінницькій та Тернопільській областях до 2% культури рослин охоплено кореневими гнилями. В осередках Тернопільської області на 2% рослин виявлено пероноспороз.

На рослинах сої подекуди розвиваються сім’ядольний бактеріоз, фузаріозна коренева гниль, осередково септоріоз. Хворобами охоплено від 1 до 3% рослин.

Погода нівелює наслідки війни: стан посівів у різних регіонах

Читати

У посівах соняшнику в Кіровоградській, Миколаївській, Одеській та Полтавській областях до 3% рослин культури уражено пероноспорозом, у Тернопільській області 1% рослин уражено кореневими гнилями. 

У посівах озимого ріпаку з хвороб поширення мають альтернаріоз, пероноспороз, фомоз, бактеріоз, ураження поширене на 2-15%, осередково фомозом до 25% рослин (зустрічається найчастіше в Черкаській обл.).

У плантаціях картоплі, томатів спостерігається прояв фітофторозу, передусім у південних областях.

У звіті також зазначено, що за оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби, станом на 1 червня в господарствах всіх форм власності захист сільгоспкультур від хвороб проведено на площі близько 4,0 млн га.