4 червня 2022, 09:00, ЗЗР

Названі схеми захисту озимої пшениці для Лісостепу, Полісся і Степу

Про це йдеться у авторському блозі агронома, доктора біологічних наук Сергія Хаблака: «Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта».

Мікориза у боротьбі з ґрунтовими бактеріозами і гнилями
Читати

Він зазначив, зокрема, що у Лісостепу і Поліссі в разі дощового літа може застосовуватися програма захисту від бур’янів, шкідників і хвороб за схемою: Т1 (гербіцид+ретардант), Т2 (фунгіцид+інсектицид), Т3 (фунгіцид від фузаріозу колоса), Т4 (інсектицид).

В Степу через меншу кількість опадів, низьку врожайність і рентабельність система захисту може бути такою: Т1 (гербіцид), Т2 (фунгіцид+інсектицид), Т4 (інсектицид).

«Можливий вибір періоду проведення інсектицидних, фунгіцидних обробок з урахуванням ЕПШ, погодних умов (дощового або сухого літа), інфекційного фону і попередника під час польових оглядів кожного поля у періодах Т0, Т1, Т2, Т4 й обробки від листових хвороб і шкідників при настанні порогу шкодочинності в одній із фаз Т0, Т1, Т2, Т4, а в Т3 профілактично від фузаріозу колосу — при виявленні фузаріозної кореневої гнилі та снігової плісняви в Т0», — пояснив Сергій Хаблак.

Для прикладу нижче наведена одна із систем захисту озимої пшениці від бур’янів, хвороб і шкідників для Степу за сівозміни «озимий ріпак-озима пшениця-соняшник» або «горох-озима пшениця-соняшник» чи «кукурудза-озима пшениця-соняшник», де для контролю від падалиці класичного соняшнику використовують бакову суміш гербіцидів Гренадер Максі 0,025 + Унісулам 0,05.

Нагадаємо, фахівець розповів, як заощадити на інсектицидній обробці озимої пшениці.