24 квітня 2024, 15:00, ЗЗР

Септоріоз швидко поширюється на пшениці: експерт рекомендує терміново обстежити посіви ранньостиглих сортів

Як зазначалося раніше, посіви озимих та ярих культур продовжують заселяти шкідники. Сприяло цьому чергування теплої подекуди жаркої погоди з прохолодною дощовою погодою.

Експерт зазначив, що септоріоз на пшениці викликаний грибом Septoria tritici, розвитку якого сприяє нинішня погода. Як результат, це може призвести до епіфітотійного характеру розвитку хвороби. І поки всі чекають появу прапорцевого листа, щоб провести внесення запланованих фунгіцидів, септоріоз зробить свою справу і зменшить суттєво урожайність пшениці.

У зв'язку з цим Олексій Сергієнко рекомендує провести профілактичну обробку фунгіцидами.

«... ми рекомендуємо терміново обстежити посіви пшениці, особливо ранньостиглих сортів європейського екотипу і провести захист рекомендованими системними фунгіцидами на основі хлороталонілу, ципроконазолу, тебуконазолу, епосіконазолу, або фунгіцидами з декількома ефективними діючими речовинами, до яких ще немає резистентних штамів патогену», — пояснив він.

Нагадаємо, аграрії південно-східних областей ризикнули сіяти соняшник і кукурудзу в нестиглий ґрунт. Зважитись на такий крок їх спонукали суховії та відсутність опадів, що спостерігалися протягом місяця до сівби. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com