20 квітня 2022, 13:30, Україна

Названо найпоширеніші хвороби озимих культур та дієві фунгіциди

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Наразі озимі зернові культури найбільше уражені септоріозом, борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, темно-бурою плямистістю та кореневими гнилями.

Хвороби виявлено на 1-9% обстежених площ за ураження 3-12% рослин. Наразі розвиток хвороб відбувається у слабкому ступені. За температури повітря в межах +16…+25°С і періодичних дощів вищезазначені та інші хвороби інтенсивно розвиватимуться. Осередково в загущених посівах імовірна епіфітотійна ситуація.

«Під час виходу в трубку озимих зернових культур, за інтенсивності ураження борошнистою росою, бурою листковою іржею, гельмінтоспоріозом, іншими плямистостями — 1% рослин, септоріозом листя — 3-5% рослин, кореневими гнилями при наявності хвороби застосовують фунгіциди з діючими речовинами: тріадимефон, тіофанат-метил, пропіконазол, флутріафол, карбендазим, тебуконазол; трикомпонентні препарати з діючими речовинами: тебуконазол+тріадименол+спіроксамін, протіконазол+тебуконазол+спіроксамін, азоксистробін+пропіконазол+ципроконазол; двокомпонентні препарати: д.р. пропіконазол+прохлораз, піраклостробін+епоксиконазол та іншими згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» відповідно до регламентів застосування», — зазначають фахівці.

Читати по темі: До 7% посівів озимого ріпаку уражено бактеріозом та іншими хворобами

На 1-7% обстежених площ озимого ріпаку відзначено ураження 2-8% рослин альтернаріозом, пероноспорозом, фомозом, білою плямистістю. Оздоровлюють посіви ріпаку за появи хвороб дозволеними фунгіцидами на основі діючих речовин: тебуконазол, метконазол, флутріафол, фосетил алюмінію, піраклостробін+метконазол, азоксистробін+ципроконазол, азоксистробін+флутріафол, тебуконазол+прохлораз та іншими згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

«При виборі фунгіциду враховують спектр його дії, економічну і екологічну доцільність застосування та обов’язково беруть до уваги результати обстежень фітосанітарного стану посівів щодо кожного поля», — підкреслили у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, — експерти розповіли про поширеність шкідників на посівах зернових культур.