4 квітня 2022, 15:00, Насіння

Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану посівів озимих культур в Україні

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зазначається, що в південних, центральних, подекуди західних областях під впливом підвищення денних температур повітря вище +5℃ відбувались слабкі ростові процеси озимих культур та відновлення вегетації багаторічних трав, проте для активного росту та розвитку рослин необхідним є випадання опадів, дефіцит яких спостерігався у останні декади.

У господарствах триває підживлення сільськогосподарських культур мінеральними добривами, здійснюється підготовка до весняно-польових робіт, розпочалась сівба ярих колосових культур.

Аграріїв попередили про значне ураження озимих сніговою пліснявою та кореневими гнилями
Читати

В Одеській області в посівах озимини, розміщеної після стерньових попередників, за чисельності 0,2-1 екз. на м² триває живлення личинок хлібної жужелиці. Ними пошкоджено до 1% рослин. Личинки шкідника знаходяться переважно в другому та третьому віці (40-60%), тому період пошкодження посівів фітофагом триватиме. В осередках за наявності 3-4 личинок на 1 м² рекомендовано проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

Зокрема, в теплі сонячні дні у південних областях країни спостерігався літ злакових мух, цикадок. За прогрівання ґрунту відмічено незначне підняття у верхні його шари дротяників й несправжніх дротяників, личинок хлібних жуків та хрущів, гусениць озимої та інших підгризаючих совок.

На частині посівів озимої пшениці та ячменю на нижніх листках наявна зимуюча інфекція грибкових хвороб — септоріозу, борошнистої роси, гельмінтоспоріозу, ринхоспоріозу, кореневих гнилей, якими охоплено від 0,5-4,5, макс. до 16% рослин (септоріоз, в господарствах Полтавської обл.), весняного розвитку хвороб не відмічено, він відбуватиметься у разі утримання теплої погоди та опадів. У господарствах Хмельницької області 2% рослин уражено сніговою пліснявою.

Читати по темі: В Інституті здоров’я рослин радять за можливості готуватись до захисту посівів озимих

«Рішення щодо оздоровлення озимих зернових культур фунгіцидами слід приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля. Вибір препаратів необхідно здійснювати з огляду на спектр захисної дії їх та домінуючу хворобу», — зазначають експерти Держпродспоживслужби.

Посіви озимого ріпаку з наростанням тепла, насамперед у південних, центральних та західних областях, заселяють хрестоцвіті блішки, ріпаковий прихованохоботник; на 1,8-5% (Івано-Франківська, Хмельницька, Черкаська обл.) рослин виявлено розвиток пероноспорозу, 0,5% рослин (Житомирська обл.) уражено альтернаріозом. Стан посівів поліпшують підживленням азотними добривами й розпушуванням міжрядь.

У південних, подекуди центральних областях в теплі сонячні дні відростаючі багаторічні трави заселяють та пошкоджують жуки бульбочкових довгоносиків.