4 жовтня 2021, 15:30, Україна

Опубліковано щотижневий фітосанітарний аналіз посівів озимих зернових культур

Рослини озимих колосових культур здебільшого знаходяться у фазах сходи — 3-й листок, початок кущення. В степових, подекуди лісостепових областях у посівах озимої пшениці, розміщених здебільшого після стерньових попередників, личинки хлібного туруна (жужелиці) за чисельності 0,5-2, макс. 3 екз. на 1 м² пошкодили 1-6% рослин.

Також, у посівах розвиваються та живляться гусениці озимої совки, які чисельністю 0,3-2, осередково у посівах розміщених після пару до 3 екз. на 1 м² пошкодили до 6% рослин. На ранніх загущених посівах озимих пшениці та ячменю відмічається слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей.

Читати по темі: В UKRAVIT розповіли, як восени захистити озимий ріпак від шкідників

«За порогової чисельності личинок туруна у фази сходи — 3-й листок озимої пшениці 1-2, початок кущення 2-3 і більше та 2-3 екз. на 1 м² гусениць озимої совки проводять крайові або суцільні обробки посівів дозволеними до використання інсектицидами. Проти хвороб за необхідності (у фазу кущіння) рослини оздоровлюють  рекомендованими фунгіцидами», — зазначають фахівці Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, опубліковано рейтинг областей України за валовим збором та урожайністю сільгоспкультур.