15 вересня 2021, 11:00, Україна

У Держпродспоживслужбі оновили дані про фітосанітарний стан соняшнику та кукурудзи

Про це інформують у Держпродспоживслужбі.

На полях кукурудзи пухирчастою та летучою сажками, іржею уражено 1-8%, гельмінтоспоріозом 6-38% рослин, але господарського значення вони вже не матимуть. В усіх областях на 1-5 макс 12% (Полтавська обл.) качанів, які пошкоджені гусеницями листогризучих совок, відмічають розвиток фузаріозу, бактеріозу. Низький зріз стебла при збиранні, подрібнення і заорювання післязбиральних решток кукурудзи знизить зимуючий запас шкідників і збудників хвороб.

В Лісостепу та Степу 2-30% рослин соняшника уражено білою та сірою гнилями. 3-25, у вогнищах 46-85% (Кіровоградська, Миколаївської, Рівненська обл.) рослин має місце фомоз, 8-25% рослин хворі на пероноспороз, альтернаріоз, септоріоз, подекуди фомопсис (Волинська, Львівська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Рівненська, Хмельницька, Чернігівська обл.), соняшниковий вовчок уразив 4% рослин (Запорізька, Кіровоградська, обл.). 4-14% рослин охоплені іржею (Кіровоградська, Миколаївська, Луганська, Одеська, Полтавська обл.).

Читати по темі: Елеватористи озвучили якість кукурудзи урожаю 2021 р.

При обстеженні посівів соняшнику відмічено збільшення чисельності та шкодочинності попелиці. Шкідником, який сконцентрований на верхніх листках та кошику заселено 27-42% рослин.

Також посіви заселяють та пошкоджують соняшникові вогнівка, шипоноска, гусениці листогризучих совок (бавовникова, гамма, капустяна), соняшниковий вусач. За високої вологозабезпеченості (ГТК>1,5) і вологості насіння 25-30% рекомендовано провести десикацію.

На кукурудзі та соняшнику гусінь І покоління стеблового (кукурудзяного) метелика мігрує у нижню частину стебла, заляльковується. У Степу та Лісостепу триває слабкий літ, яйцекладка та відродження гусениць ІІ покоління. В середньому пошкоджено 2-13% рослин та 2-8% качанів. Подекуди пізні гібриди кукурудзи заселяє павутинний кліщ. Скрізь гусеницями бавовникової совки пошкоджено 1-11% качанів кукурудзи.