24 травня 2021, 18:00, Україна

Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширеності шкідників на посівах ярих культур

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Скрізь у посівах кукурудзи розвиваються злакові блішки, шведські мухи, попелиці, піщаний мідляк та ґрунтові шкідники, які пошкодили 2-9% рослин. Осередково відмічено розвиток кореневих гнилей.

Горох заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики, горохові зерноїди, попелиця і трипс, з хвороб поширюються кореневі гнилі, аскохітоз, іржа. У багаторічних травах розвивається комплекс шкідників: бульбочкові, інші види довгоносиків, насіннєїди, клопи, попелиці, з хвороб — бура плямистість. Сходи сої заселяють бульбочкові довгоносики.

У посівах цукрових буряків продовжують шкодити бурякові довгоносики (звичайний та сірий), личинки бурякової мінуючої мухи, подекуди бурякові щитоноски, блішки, піщаний мідляк, гусениці совок. Буряковою листковою попелицею на 25-31% обстежених площ заселено 2-6% рослин.

Читати по темі: Клоп шкідлива черепашка заселив до 60% площ озимих, де пошкодив до 3% рослин

У Вінницькій, Київській, Тернопільській та Харківській областях 1-5% рослин охоплено коренеїдом. Посіви буряків захищають від листкової попелиці та мінуючих мух (ЕПШ відповідно 10 і 30% заселених рослин і 3-5 личинок на рослину), інших сисних шкідників дозволеними до використання інсектицидами.

На 2-12% рослин соняшнику шкодять піщаний мідляк, сірий південний, сірий буряковий та чорний довгоносики, дротяники.

Картоплю, розсаду томатів масово заселяють імаго колорадського жука. Капусту заселяють совки, білани, капустяна міль, попелиця. Цибулю пошкоджують личинки цибулевої мухи, подекуди в східних областях на плантаціях культури відмічено розвиток пероноспорозу.