13 травня 2021, 14:00, ЗЗР

Шкідники ріпаку та зернових розпочали міграцію полями України: рекомендації по захисту

Розпочалася міграція із лісосмуг на посіви озимої пшениці клопа шкідливої черепашки. Посіви зернових колосових культур також заселятимуть маврський, австрійський, гостроголовий та інші види клопів. Пошкодження рослин зазначеними шкідниками у фазі культури кущення спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку — загибель центрального стебла, що призводить до зниження продуктивної густоти посіву й до кількісних втрат врожаю зерна.

За перевищення фітофагами порогу шкодочинності на озимих зернових культурах у фазу розвитку вихід в трубку — 2 особини імаго на 1 м², на ярих зернових культурах (фаза кущіння) — 3-4 особини на 1 м² рекомендується проводити обробітки одним із інсектицидів, де діюча речовина:

Зазначені препарати захистять посіви зернових колосових культур також від злакових попелиць, злакових блішок, злакових п`явиць, злакових мух, цикадок.

Читати по темі: До 15% рослин озимого ріпаку пошкоджено шкідниками: аналітика посівних площ

На площах озимого ріпаку відзначено початок заселення ріпаковим квіткоїдом. Продовжується заселення прихованохоботниками, хрестоцвітими блішками, біланами, оленкою волохатою. В подальшому рослини заселятимуть: ріпаковий насіннєвий прихованохоботник, капустяний стручковий комарик, капустяна попелиця.

Тому, по ходу заселення посівів озимого ріпаку шкідниками і досягнення ними порогів шкодочинності важливо обмежувати їх чисельність за допомогою інсектицидів. Для шкідників поріг шкодочинності різний:

  • прихованохоботник — 5-6 жуків/рослину;
  • ріпаковиий квіткоїд — 2-3 жуки/рослину;
  • хрестоцвітні блішки — 5 жуків на 1 м²;
  • капустяна попелиця — 60 особин/рослину;
  • капустяний стручковий комарик — 1 яйцекладна самиця на 4 рослини.

Рекомендовані препарати на основі таких діючих речовин: диметоат + гамма-цигалотрин, ацетаміприд + лямбда-цигалотрин, тіаклоприд, імідаклоприд, імідаклоприд + бетацифлутрин, ацетаміприд, хлорпірифос + циперметрин, хлорпірифос + біфентрин, тіаклоприд + дельтаметрин та іншими дозволеними до використання в Україні.