17 липня 2020, 16:20, Урожай

Фітосанітарний стан на полях потребує проведення передзбирального обстеження посівів зернових

За даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, у західних областях Полісся, подекуди Лісостепу та Степу на 5-37% обстежених площ озимих і ярих пшениць та ячменів, житі — септоріозом охоплено 0,2-7, осередково в господарствах Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Львівської областей від 12 до 21% колосків із розвитком хвороби 0,1-2%.

Фузаріозом, альтернаріозом, подекуди оливковою плісенню уражено 0,3-5, макс. 15% колосків (оливкова пліснява. Волинська обл.) за розвитку хвороби 0,3-10%. Борошнистою росою охоплено 1-7% колосків із розвитком хвороби 0,8%. У Тернопільській області на 2% колосків відмічено бактеріоз. У Харківській області на 0,1-0,2% колосся виявлено тверду сажку. У Волинської областей летючою сажкою охоплено 1-2% колосків.

Окрім хвороб колоса, на дозріваючих хлібах розвиваються збудники борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, червоно-бурої, сітчастої, інших плямистостей, бурої листкової іржі.

«Беручи до уваги такий стан захворюваності дозріваючих хлібів, необхідно провести передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна, що сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна, яке складується і зберігається. Надалі обов’язково провести фітоекспертизу насіння та за переважаючих збудників хвороб прийняти рішення щодо вибору найефективнішого протруйника і своєчасно оздоровити посівний матеріал», — радять сільгоспвиробникам.