18 жовтня 2019, 15:45, Урожай

Потепління посприяло розвитку фітофагів у посівах озимих культур

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, повсюди у посівах озимих зернових колосових культур розвиваються та в допороговій чисельності шкодять хрестоцвіті блішки, злакові мухи (шведські, гессенська, чорна пшенична, опоміза), попелиці, цикадки.

Рослини озимих колосових культур здебільшого перебувають в фазах сходи — третій листок, початок кущення. В степових, подекуди лісостепових областях у посівах озимої пшениці, розміщених здебільшого після стерньових попередників, личинки хлібного туруна (жужелиці) за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 2-4% рослин.

Також, у посівах розвиваються та живляться гусениці озимої совки, які чисельністю 0,3-2 пошкодили до 3% рослин. Подекуди на ранніх загущених посівах озимих пшениці та ячменю відмічається слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей.

Суха тепла погода сприяла інтенсивному розвитку хрестоцвітих блішок на озимому ріпаку, за чисельності 1-3, макс. 4-5 екз. на кв.м (Житомирська, Луганська, Черкаська обл.) пошкодили 2-8% рослин у слабкому та середньому ступені. Несправжні гусениці ріпакового пильщика пошкодили до 10% рослин за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м. Осередково шкодять ріпаковий листкоїд, капустяна попелиця, гусениці озимої, листогризучих совок та біланів. На 5-10% площ культури альтернаріозом, пероноспорозом, фомозом, осередково циліндроспоріозом охоплено 1-10% рослин (Запорізька, Кіровоградська обл.).