25 липня 2019, 08:20, Урожай

Незібрані посіви зернових пошкоджують хвороби та шкідники

У Лісостепу, осередково Степу клоп шкідлива черепашка завершує живлення в незібраних посівах зернових колосових культур та під валками скошених хлібів й перелітає у місця зимівлі. Пошкодженість зерна становить 0,2-1,7, макс. 2%. Хлібні жуки дохарчовуються й відкладають яйця, хлібна жужелиця здебільшого перебуває в літній діапаузі.

У незібраних посівах зернових колосових культур Лісостепу та Полісся 0,5-6, осередково до 10% колоса уражено фузаріозом, септоріозом, гельмінтоспоріозом, оливковою плісенню та альтернаріозом, осередково борошнистою росою, розвитку яких сприяють погодні умови звітного періоду.

Окрім хвороб колоса, на дозріваючих хлібах розвиваються збудники борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, червоно-бурої, сітчастої, інших плямистостей, бурої листкової іржі.

«Беручи до уваги такий стан захворюваності дозріваючих хлібів, необхідно провести передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна, що сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна, яке складується і зберігається», — радять фахівці.

Читати по темі: Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними