15 травня 2019, 08:20, Урожай

Дощі спровокували поширення хвороб у посівах озимих та ярих культур

За даними Держпродспоживслужби, повсюдно озимі та ярі зернові колосові культури заселяють та пошкоджують у допороговій чисельності хлібні блішки, п’явиці, попелиці, цикадки, у південних областях злакова листовійка.

«Клоп шкідлива черепашка перелітає у посіви зернових культур Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей Степу та центральних і східних областей Лісостепу, де в крайових смугах озимини враховується 0,5-1, макс. З екз. на кв.м. Ними пошкоджено 1-5, осередково до 10% рослин», — свідчать дані моніторингу.

За існуючих гідротермічних умов спостерігається прогресування хвороб озимих і ярих колосових культур. У посівах озимих найбільшого поширення набули септоріоз, борошниста роса, якими на 5-39, макс. 57% обстежених площ уражено 2-10, осередково від 15 до 39% (Київська, Херсонська обл.) рослин.

Подекуди гельмінтоспоріозом, іншими плямистостями, бурою листковою іржею, кореневими гнилими охоплено 1-6, макс. 10% рослин. На 5-20% обстежених площ ярого ячменю борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, темно-бурою плямистістю уражено 1-5% рослин.

«У посівах цукрових буряків Вінницької, Київської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської та інших бурякосійних областей відбувається заселення крайових смуг полів звичайним та сірим буряковими довгоносиками в чисельності 0,1-0,5, макс. 1, осередково по краю поля до 3 екз. на кв.м (Київська обл.), де вони пошкодили до 2% рослин. Буряковими блішками заселено та слабко пошкоджено 3-8% рослин», — відзначають в Держпродспоживслужбі.

Повідомляється також, що подібні погодні умови сприяли розвитку і поширенню шкідників у посівах озимого ріпаку. Скрізь відмічається шкодочинність ріпакових прихованохоботників (насіннєвий, стебловий), квіткоїда, хрестоцвітих блішок, клопів, де ними пошкоджено 4-15% рослин у слабкому ступені. Подекуди посіви культури заселяє та пошкоджує оленка волохата, спостерігається літ біланів. Альтернаріозом, фомозом, бактеріозом коренів, пероноснорозом уражено 2-4, осередково 19% (Черкаська обл.) рослин озимого ріпаку. Посіви ярого ріпаку заселяють хрестоцвіті блішки, які пошкодили в середньому 2-4% рослин у слабкому ступені.

Сходи соняшнику заселяють та пошкоджують піщаний мідляк, південний сірий та сірий буряковий довгоносики, де ними пошкоджено 2-12% рослин у слабкому ступені. Наразі вогнища поширення фітофагів локалізують дозволеними агрохімікатами.