12 вересня 2018, 08:40, Урожай

Хвороби та шкідники становлять загрозу посівам пізніх культур в Україні

Зазначається, що у посівах зернової кукурудзи завершується розвиток та шкідливість гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика, які за чисельності 1-3 екз. на рослину пошкодили 8-25% рослин та 1-15% качанів. Дозрівання врожаю та всихання рослин обмежують шкідливість гусениць.

«Поряд з цим в південних, східних, центральних, подекуди західних регіонах, качанами кукурудзи живляться гусениці бавовникової совки, які за чисельності 1-3 екз. на рослину пошкодили 3-15% рослин. З хвороб розвиваються гельмінтоспоріоз, яким охоплено 2-30% рослин, пухирчастою сажкою уражено 2-5% рослин, летуча сажка має місце на 1-5% рослин. На качанах виявлено фузаріоз (2-7%), бактеріоз (4%), сіру гниль (2-3% рослин)», — йдеться в повідомленні.

Посіви цукрових буряків Лісостепу та Полісся продовжують хворіти на церкоспороз (4-10, макс. 26% рослин у Волинській, Полтавській, Черкаській обл.), борошнисту росуальтернаріоз, рамуляріоз, фомоз (2-22, макс 44% рослин у Волинській, Полтавській, Тернопільській, Черкаській обл.), осередково вірусні мозаїку та жовтяницю.

«Переважно на гібридах іноземної селекції 2-8% коренеплодів уражено паршею звичайноюхвостовою гниллю, дуплистістю. В посівах культури в осередках залишаються шкідливими гусениці підгризаючих та листогризучих совок, подекуди посіви заселяють та шкодять бурякові листкова попелицямінуюча муха», — інформують в Держпродспоживслужбі.

В Лісостепу та Степу 2-30% рослин соняшника уражено білою та сірою гнилями. 3-25, у вогнищах 46-85% (Волинська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська обл.) рослин має місце фомоз, 4-12% рослин хворі на пероноспорозальтернаріозсепторіоз, подекуди фомопсис (Донецька, Кіровоградська обл.), соняшниковий вовчок уразив 8-18% рослин (Запорізька обл.). 4-8% рослин охоплені іржею (Житомирська, Кіровоградська, Полтавська обл.).

Окрім цього, при обстеженні посівів соняшнику відмічено збільшення чисельності та шкодочинності попелиці. Шкідником, який сконцентрований на верхніх листках та кошику заселено 27-42% рослин (Донецька, Кіровоградська обл.). Подекуди посіви заселяють та пошкоджують соняшникові вогнівкашипоноска, гусениці листогризучих совок (бавовникова, гаммакапустяна), соняшниковий вусач.

Тим часом пізньостиглі сорти сої пошкоджують павутинний кліщакацієва вогнівка, листогризучі совки. Рослини культури хворіють на септоріоз, іржу, пероноспороз, церкоспороз, мозаїкибактеріальний опікаскохітоз.