30 квітня 2024, 12:24, Технології

Дрони та штучний інтелект допомагають боротися з альтернаріозом на картоплі

Зазначається, що Alternaria — збудник грибної хвороби, який може завдати значної шкоди посівам картоплі, уражуючи листя, стебла та іноді навіть бульби. Нова розробка допоможе досягти прогресу в точному землеробстві, адже дає змогу виробникам діяти точніше та ефективніше, що призводить до здоровішого врожаю та більш стійкої сільськогосподарської практики.

«За допомогою цієї технології ми можемо виявити хворобу до того, як її буде видно неозброєним оком, що може значно підвищити ефективність заходів контролю», — пояснює дослідниця Яна Віме.

У її підході використовується спеціальна форма штучного інтелекту, власна компактна нейронна мережа, яка може розпізнавати шаблони — у цьому випадку невеликі плями на інфрачервоних зображеннях — навчаючись на прикладах, подібно до того, як людський мозок вчиться на досвіді. Це дає змогу мережі виявляти навіть найменші ознаки хвороби до того, як вони будуть помітні неозброєним оком.

Читати також: Виявлення альтернаріозу картоплі на ранніх етапах: перспективи гіперспектральної візуалізації (американський досвід)

Команда перевірила цю модель на наборах даних, зібраних протягом кількох вегетаційних сезонів.

«Що робить наше дослідження унікальним, так це те, що ми повторили випробування протягом 4 різних вегетаційних періодів, і наша модель також працює на наборах даних, на яких її не навчали. Отже, нашу модель вже можна застосовувати на практиці», — підкреслює Віме.

Як зазначається, практичні наслідки цієї розробки значні. Традиційно боротьба з альтернаріозом проводиться регулярним застосуванням засобів захисту рослин. Ці хімічні речовини іноді можуть призвести до великих витрат і можуть бути обтяжливими для навколишнього середовища. Новий метод дає можливість виявити хворобу на ранніх стадіях і локально, забезпечуючи більш цілеспрямоване використання ресурсів.

«Ця технологія дозволяє нам створювати детальні «карти захворювань» полів. Фермери можуть використовувати цю інформацію для обробки лише тих ділянок поля, де насправді є хвороба», — пояснює Яна Віме.

Дослідницька група оптимістично дивиться на майбутнє застосування своєї роботи.

«Хоча ми зосередилися на альтернаріозі на картопляних полях, методологія широко застосовна для виявлення різноманітних хвороб на різних культурах. Це відкриває нові двері для більш ефективного та сталого сільського господарства», — каже дослідниця.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Другий хліб. Технологія вирощування картоплі від А до Я