2 травня 2024, 13:29, ЗЗР

Сходам соняшника загрожують ґрунтові шкідники

Як розповів у коментарі для Kurkul.com менеджер із розвитку агротехнологій LNZ Group Валентин Видибура, дротяники багатоїдні. Вони пошкоджують насіння, кореневу систему та підгризають сходи культури. Також серед ґрунтових шкідників фіксують гусінь совки та хрущів. Вони, за словами фахівця, підгризають сходи і шкодять корінню.

Щоб убезпечити рослини соняшника від них, експерт радить висівати насіння протруєне не лише фунгіцидним протруйником, а й інсектицидним. 

Як зазначив фахівець LNZ Group, ефективно проконтролювати ґрунтових шкідників за допомогою доробки насіння можна використовуючи препарати від бренду DEFENDA такі як Метакса (тіаметоксам, 350 г/л) 4 л/т та Латіна (клотіанідин, 600 г/л) 7-10 л/т.

«Якщо дуже високе перенасичення грунтових шкідників в т.ч. дротяників та несправжніх дротяників, можна використовувати препарат Тефут (тефлутрин, 15 г/кг). Він має форму мікрокапсульованої суспензії, що вноситься безпосередньо в грунт за допомогою аплікаторів. Унікальний механізм дії полягає в тому, що загибель шкідників настає до того, як він встигає пошкодити культуру», — додав експерт.

Щодо ранніх шкідників соняшника, то на перших етапах рослини можуть пошкоджувати піщаний мідляк, соняшникова шипоноска і південний сірий довгоносик. Ці жуки можуть вражати не лише соняшник, а й кукурудзу, буряки та інші культури. 

Експерт агродепартаменту LNZ Group наголосив, що за перших ознак ураження рослин слід провести обробку інсектицидами:

Нагадаємо, посівам цукрових буряків на Рівненщині загрожує коренеїд.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com