13 травня 2024, 09:00, ЗЗР

Час моніторити поля: аграріям порадили засіб проти комплексу сисних і листогризучих шкідників, стійких до піретроїдів

Керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець каже, що вже сьогодні зернові потерпають від клопа шкідливої черепашки, смугастих блішок, злакових попелиць і мух, хлібних п’явиць, цикадок; кореневу систему культур пошкоджують личинки комплексу ґрунтових шкідників. В молодих посівах соняшника у різних областях відзначаються попелиці та пошкодження довгоносиками. У плодових насадженнях масово шкодять садові довгоносики, листокрутки та сисні шкідники; триває вихід та розселення оленки волохатої. Він прогнозує, що при стабілізації температурного режиму ситуація погіршиться.

Для контролю поширених шкідників озимих і ярих зернових, соняшника та інших польових культур, а також плодових насаджень Олександр рекомендує контактно-системний інсектицид Венон (клотіанідин, 200 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л). Поєднання діючих речовин препарату забезпечує швидкий «нокаут»-ефект і тривалий період захисної дії проти комплексу сисних та листогризучих шкідників (у тому числі стійких до піретроїдів) і попереджує появу у них резистентності.

«Клотіанідин блокує постсинаптичні холінергічні рецептори, викликаючи надмірне перезбудження нервових клітин, а альфа-циперметрин порушує проникність клітинних мембран і виступає інгібітором натрієвих каналів, внаслідок чого відбувається надлишкове виділення ацетилхоліну під час проходження нервових імпульсів через синаптичний ланцюжок, і шкідник гине через сильне нервове перезбудження», — каже Олександр Мигловець.

Він додає, що на зернових Венон ефективно контролює клопа шкідливу черепашку, попелиць, трипсів, хлібних жуків, злакових мух. На соняшнику — види совок, довгоносиків, клопів, попелиць. У плодових інсектицид відмінно справляється з яблуневим пильщиком, трипсами, попелицями, плодожерками, листовійками та іншими. 

Нагадаємо, Держпродпоживслужба повідомляла про міграцію клоп черепашки з місць зимівлі у посіви озимих зернових, подекуди шкідник почав відкладання яєць.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com