25 липня 2023, 15:19, Урожай

Названо ТОП-5 особливостей сезону в Західному регіоні

Про це йдеться у матеріалі «Поради з вирощування і захисту пшениці та ріпаку — все на CROPSTAGE» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що 28 червня польовий семінар CROPSTAGE, організований компанією «Ерідон», відбувся на Тернопільщині, в господарстві ТОВ «Україна». Аграрії з Київської, Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької, Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей і звісно ж із самої Тернопільщини приїхали, щоб вибрати сорт озимої пшениці чи гібрид озимого ріпаку під умови свого господарства, розібратися в технології вирощування і підібрати систему удобрення та ЗЗР, а також побачити, де відбувається доробка насіння.

Зокрема, обговорювали й особливості сезону-2023. Серед основних фахівці назвали такі:

  • Високий попит на експрес-соняшник та сою.

«Господарства, які не йдуть в Раундап Реді програми, а хочуть сіяти класичну сою, справді зіткнулися з проблемою, тому що якісних сортів на ринку небагато. Наприклад, ми насіння сої продали за місяць до посівної», — прокоментував Павло Онищук.

  • Дисбаланс цін.

«Труднощі були взимку, коли прийшов час для закупівлі мінеральних добрив. Аграрії економили. Вплинула також незрозуміла ситуація щодо перспектив продажу врожаю в сезоні-2023. Водночас, очікувані прогнози по вологості взимку і навесні справдилися, що може спрацювати на підвищення врожайності до 30%», — каже Юрій Каній, менеджер з агрономічних питань відділу технологічної підтримки компанії «Ерідон» у Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.

  • Холодна весна обмежувала аграріїв у часі щодо внесення ЗЗР.

Озимі ріпак і пшениця — у полі та онлайн: репортаж із CROPSTAGE на Черкащині

Читати

Температури для розвитку рослин навесні були задовільними, але ніяк не для обприскування. У зв’язку з цим на CROPSTAGE підбирали препарати, які дозволяли нівелювати негативні ризики погоди. Особливо це стосувалося гербіцидних обробок, адже багатокомпонентні бакові суміші здебільшого «підпалювали» пшеницю через холодові стреси. Відтак стандартну схему гербіцидних внесень потрібно було розділяти і робити додаткові внесення, щоб зменшити опіки, ризик яких збільшується при обробці у період зниження температур. У цій ситуації м’яко та дуже ефективно спрацювала гербіцидна обробка препаратом Дуофайт, який ми внесли разом з ад’ювантом Тенеріс 90 і мікродобривом Розалік (Mg, Mn, S, N). Останній забезпечив підсилення фотосинтезу у стресових умовах.

Після цього проблеми не закінчилися, адже надмірні опади у період цвітіння активізували розвиток хвороб колосу, тож потрібно було подбати і про пізній фунгіцидний захист. Композиції фунгіцидів складалися з препарату Букат 500, КС (тебуконазол, 500 г/л), як основного препарату проти фузаріозу, який у цьому році активно розвивався через надмірну вологу, згодом для посилення контролю септоріозу додали вето — Вето 250, КЕ (пропіконазол, 250 г/л) і Мегнер, КС (тіофанат-метил, 500 г/л). Останній виступає у ролі фунгіциду з протидією мікотоксинам, які сильно розвиваються вже при зберіганні зерна.

  • Затримка з підживленням через опади та хвороби рослин на Львівщині.

Не дуже добре для озимих склалася весна на Львівщині. Через часті опади вчасно підживити посіви було нереально. На додачу — підтоплення полів і розвиток хвороб.

Менеджер агрономічних питань відділу технологічної підтримки «Ерідон» у Львівській області Дмитро Мороз відмічав на озимому ячмені прояв плямистостей, на пшеницях теж — септоріоз, рідше піренофороз. Після 31-ї фази виникла потреба проводити захисні заходи.

Краще склалися умови для озимого ріпаку, які сприяли його галуженню.

  • Наступ лободи білої та ріпакового квіткоїда на Хмельниччині.

На Хмельниччині цього року були проблеми з бур'янами і ріпаковим квіткоїдом, розповів менеджер з агрономічних питань відділу технологічної підтримки «Ерідон» у Хмельницькій та Чернівецькій областях Василь Паляниця. Поля цукрових буряків атакувала лобода біла, ріпак намагався захопити квіткоїд.

«Доводилося або збільшувати норми, або додавати ад’юванти, придумувати різні комбінації інсектицидів, щоб спрацювало. Власне з цими питаннями до нас цьогоріч зверталися клієнти в області. Застосовували ацетаміприд — Райнер, ВП або Райнер Стар, РК, далі суміші ацетаміприду і тіаклоприду у комбінації з ПАР МультиМастр, який забезпечує пролонговану дію, захист від ультрафіолету, утримання робочого розчину та ін. Щодо захисту цукрових буряків від лободи білої, то, через обмежену кількість діючих речовин на культурі, з урахуванням фаз розвитку культури, бур'янів та погодних умов, доводилося також визначатися з нормами і ад’ювантами. Цього року аграрії дещо збільшили норми гербіцидів бетанальної групи, наприклад, ми у схемах використали Целмітрон, КС (метамітрон) і ад’ювант-проникач Агрострада, які допомагли вирішити питан», — поділився Василь Паляниця.

Варто відмітити, що в асортименті засобів захисту рослин «Ерідон» є лінійка препаратів від ексклюзивного партнера IFAGRI. Лінійку підбирають зважаючи на те, що дозволено в країнах ЄС. Фахівці компанії допомагають клієнтам підбирати діючі речовини і комбінувати їх в різних схемах.

Читати також: Олег Крижовачук: Насінництво — це вищий пілотаж землеробства