6 липня 2023, 13:48, ЗЗР

Вовчок соняшниковий — експерт назвав методи контролю

Про це йдеться у матеріалі «Пероноспороз і вовчок на соняшнику — це must have чи must have be done with» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що такі гібриди, зокрема, представлені в лінійках Strube, Євросем тощо. Гени стійкості у таких гібридів взяті від диких форм соняшника.

«Цікаво, що гібриди можуть мати полігенну або моногенну стійкість, горизонтальну або вертикальну. Вертикальну стійкість раси долають швидше, ніж горизонтальну. Тобто, абсолютної стійкості до вовчка не існує. І навіть стійкі гібриди можуть певною мірою піддаватися ураженню. Але приймати рішення щодо заміни гібриду виробники насіння радять лише у разі ураження посіву понад 10%. На українському ринку присутні гібриди соняшника, стійкі до 5, 6 і 7 рас вовчка. У випадку ураження понад 10% посіву, слід переходити з 5-расового гібрида на 6-расовий, а з 6-расового на 7-расовий. Стійкий гібрид до семи існуючих рас допомагає вирішити питання з вовчком. Втім, система захисту має бути комплексною і не обмежуватися лише вибором гібрида», — наголошують автори.

І додають, що у зонах ризику не варто нехтувати фітосанітарним контролем насіння на предмет домішок. Інколи разом із насінням культури у поле заноситься насіння вовчка. Так, наприклад, одні раси, притаманні Заходу, комбайнами поширилися на Південь, і навпаки. Тож чисте насіння і стійкий гібрид — основа захисту соняшнику від вовчка.

Також зазначається, що корисним заходом буде використання культур-провокаторів (наприклад, соняшник, сорго, жито, суданську траву, коноплі).

Оскільки вовчок чутливий до імідазолінонів, одним з основних методів боротьби є гербіцидний захист посівів у технології Clearfield. Такий захід вважається найбільш ефективним. Втім, вирощування імі-стійких гібридів доцільне лише тоді, коли 7-расові гібриди вже не спрацьовують.

«В лінійці препаратів DEFENDA для контролю вовчку в посівах імі-соняшнику є післясходовий гербіцид широкого спектру дії Імпреза (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л), який рекомендовано вносити в нормі 1,0-1,2 л/га», — наводить приклад Сергій Уваров, менеджер з розвитку північно-східного регіону LNZ Group.

Зважаючи на паразитичну природу вовчка, зокрема, відсутність в нього кореневої системи, застосовувати імідазолінони доцільно у фазі розвитку соняшнику 2-4 листки.

Для контролю розмноження вовчка в посіві не зайвим буде і механічне прополювання міжрядь соняшнику, яке запобігатиме формуванню насіння.

Читати також: На Дніпропетровщині на полях соняшнику активізувалася озима совка