31 травня 2023, 10:39, ЗЗР

Фітосанітари розповіли про агротехнічний і хімічний методи боротьби з борщівником Сосновського

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області наголошують, що борщівник Сосновського — це небезпечний бур’ян, до якого необхідно вживати заходи, щоб запобігти його поширенню.

Агротехнічний та механічний методи боротьби:

  • оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років;
  • підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати — рано на весні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище — на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням;
  • скошування до періоду цвітіння борщівника Сосновського.

«Слід пам’ятати — скошування буде ефективним за умови, якщо його виконати перед цвітінням борщівника і повторно — не пізніше як через 3–4 тижні після першого скошування. Тільки тоді гарантовано знищення всіх генеративних пагонів, що мають суцвіття. Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла то таку скошену рослину не можна залишати на місці покосу , а необхідно зібрати і спалити у спеціально відведених місцях», — зазначається у повідомленні.

Систематичне скошування, підкреслюють фахівці, забезпечує позитивний ефект, бо в період ослабленого скошуванням борщівника відбувається відновлення біологічного різноманіття рослинного угруповання.

Механічні методи боротьби щодо борщівника Сосновського досить ефективні, але вимагають дотримання заходів безпеки. Необхідно використовувати засоби індивідуального захисту, для недопущення попадання соку рослини на шкіру людини.

Хімічний метод боротьби:

  • обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин;
  • проти борщівника Сосновського слід використовувати препарати, що є зареєстровані у «Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні», які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих магазинів. При роботах з пестицидами і агрохімікатами необхідно дотримуватися техніки безпеки і використовувати індивідуальні засоби захисту.

Фахівці наголошують, що правильне застосування методів боротьби із борщівником Сосновського — запорука скорочення площ поширення та розповсюдження, а в майбутньому — повністю його знищення на площах, де він був.

Читати також: Названо основні чужорідні інвазійні рослини в Україні: шкодочинність борщівника Сосновського