22 травня 2023, 13:48, ЗЗР

На Півдні та в Центрі відмічається відкладання яєць клопом шкідливою черепашкою

Як зазначається у повідомленні пресслужби Мінагрополітики, клоп шкідлива черепашка масово перелітає у посіви зернових культур Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Харківської, подекуди Вінницької, Київської, Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Черкаської, інших областей Степу й Лісостепу. В крайових смугах озимини зазначених зон враховується 0,5-1, макс. 2 в необроблених посівах господарствах Запорізької області, по всьому полю 0,2-0,5 екз. на кв.м. Фітофагами пошкоджено до 2% рослин культури. Клопи харчуються клітинним соком, в південних та центральних областях відмічається спарювання та відкладання яєць фітофагом. В Одеській області відмічено відродження личинок фітофага.

«Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки варто проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2-х і більше, на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв.м дозволеними до використання препаратами, що ефективно проти супутніх шкідників», — нагадують фахівці.

І зазначають, що повсюди зернові масово заселяються хлібними блішками, п’явицями, попелицями, трипсами, пильщиками, пошкодження якими призводить до зниження ваги зерна, що спричинятиме кількісні втрати врожаю. У південних областях посіви зернових заселяють хлібні жуки.

У Київській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській та інших областях на 2-12% обстежених площ до 3% рослин кукурудзи пошкоджено злаковими блішками, попелицями, мухами, сірим довгоносиком, піщаним мідляком, дротяниками.

Триває заселення посівів гороху бульбочковими довгоносиками, які за чисельності 1-5 екз. на кв.м (Харківська обл.) пошкодили 2-25% рослин культури. Розпочалось активне заселення рослин гороховим зерноїдом та попелицею.

У Тернопільській області сходи сої заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики. Фітофагами пошкоджено до 2% рослин на 8% обстежених площ.

Шкідники ріпаку, схеми захисту від них, збирання врожаю

Читати

У посівах озимого ріпаку (масове цвітіння), на 4-10, макс. 15-24% рослин (Вінницька, Житомирська, Хмельницька обл.) розвиваються ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, подекуди оленка волохата.

У посівах цукрових буряків шкодять звичайний і сірий бурякові довгоносики. Ними за чисельності 0,2-2 екз. на кв.м в крайових смугах посівів Вінницької, Волинської, Полтавської, Хмельницької областей, пошкоджено 0,5-4, осередково у Київській області до 15% рослин буряків, переважно за слабкого і середнього ступенів. Також на рослинах культури живляться бурякові блішки, крихітка, подекуди піщаний мідляк, щитоноски.

У посівах соняшнику триває шкідливість піщаного мідляка, сірого південного, сірого бурякового довгоносиків, дротяників, несправжніх дротяників, де ними пошкоджено 2-7% рослин у слабкому та середньому ступенях.

У степових, подекуди лісостепових та поліських областях відбувається літ метеликів підгризаючих (озимої, окличної) та листогризучих (капустяна, совка-гамма, ін. совок). В Одеській області триває літ лучного метелика інтенсивністю 1-3 екз. на 50 кроків. У лісах, лісосмугах, плодових насадженнях лісостепових та поліських областей триває літ жуків травневих хрущів, які заселяють та пошкоджують листя дерев.