12 жовтня 2022, 10:29, Посівна

Фахівець розповів про особливості пізньої сівби озимої пшениці

Про це розповів бренд-менеджер компанії «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко у своєму каналі на Youtube.

Це означає, що цього року сіяти озиму пшеницю аграрії будуть у пізні строки, що має свої особливості. А тому варто дотримуватися таких принципів:

  • Не розраховувати на осіннє кущення

Оптимальна фаза входження пшениці у зиму припадає на розвиток 3-4 повноцінних стебел на рослину. Продуктивні — ті, які мають три і більше листочки. Такі стебла в основі мають зародок колоса і високі шанси перезимувати, пояснює Володимир Мірненко.

«За оптимального посіву нам потрібно приблизно 90°C суми добових температур для того, щоб отримати сходи і потім 70°C на формування кожного листочка. Якщо наш посів наирає тільки 90°C, то ми маємо сходи в стані шильця. Вони мають величезні шанси перезимувати, вся енергія росту зберігається в зерні, що дає змогу для старту весняного кущення», — обґрунтував фахівець.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Він зауважив, що фаза 2-3 листків є найбільш проблемною в озимої пшениці з точки зору перезимівлі та відновлення весняної вегетації, оскільки енергія із зерна вже вичерпана, а вузол кущення ще не сформований (не накопичена енергія у вузлі). Лише при досягненні 440°C середньодобових температур формуються два продуктивних стебла на кожній рослині озимої пшениці. Тобто, перший бічний пагін рослини буде мати 3 листочки. До 440°C коефіцієнт продуктивного кущення буде 1.

«Щоб досягти фази в 3-4 продуктивних стебла потрібно 510-580°C середньодобових температур. Коефіцієнт продуктивного кущення дуже довго від посіву не змінюється, але коли він починає збільшуватися, це відбувається досить швидко. Якщо ми говоримо про жовтневі посіви, до того ж не перший тиждень жовтня, то скоріш за все досягнути продуктивного кущення восени нам не вдасться, а тому нашою ціллю стає, щоб пшениця пішла в зиму в стані шильця або одного листка», — каже він.

  • Орієнтуємося на перезимівлю у фазі шильця

Щоб визначити строк сівби озимої пшениці з метою досягнення фази шильця безпосередньо перед зимівлею, Володимир Мірненко пропонує орієнтуватися на дату припинення вегетації рослин культури, а це період, коли середньодобова температура стає нижчою 4°C. На прикладі господарства, що на Полтавщині, фахівець визначає цю дату на 15 листопада. Від цієї він відраховує назад. Для визначення правильної дати для свого господарства Володимир Мірненко радить скористатися метеоданими району за останні 5 років.

Таким чином, в умовах господарства сівба озимої пшениці має проводитися в межах від 18 до 25 жовтня для досягнення фази шильця/1 листка перед входом у зимівлю. Сівба у більш ранні терміни, наприклад, від 4 до 18 жовтня призведе до того, що посів піде в зимівлю у фазі 2-4 листків, це призведе до втрати ним енергії та ослаблення. 

У свою чергу фазу кущення можливо досягти, якщо встигнути посіяти культуру до 4 жовтня (в умовах господарства на прикладі). І чим раніша дата (від 4 жовтня), тим менша норма висіву потрібна.

Серед інших принципів пізньої сівби озимої пшениці:

  • Без стартового азоту

На бідних ґрунтах і суцільних пісках можливо із зниженою нормою. Сенс в тому, що якщо осіннє кущення не передбачене (у випадку входу на зимівлю в фазі шильця), то стартовий азот не потрібен.

  • Сівба у фізично стиглий ґрунт
  • Сівба на глибину 2-2,5 см

Більше деталей у відео.

Нагадаємо, в Україні засіяли 1,8 млн га озимих.